Volledig scherm
breda-foto : ron magielse
jan bres van energiecoorperatie bres bij de zonnepanelen op het dak van de nieuwe veste © ron magielse / pix4profs

Nieuwe Veste krijgt stroom van eigen dak: ‘Goud in handen'

BREDA - Vier kilometer kabel en 930 panelen: het dak van bibliotheek Nieuwe Veste van drieduizend vierkante meter wordt een zonnedak. BRES Breda timmert hard aan de weg om samen met andere energiecoöperaties Breda duurzaam te maken.

,,Stoer, hè?”, zegt de enthousiaste Jan Schouw (64), de projectcoördinator van de Bredase energiecoöperatie BRES, in de stralende zon. 930 zonnepanelen komen er op het platte dak van de Nieuwe Veste. Eind volgende week is het klaar. ,,Een hele kluif, maar het is gelukt”, zegt Schouw. ,,Het is een iconisch pand. En de Bredanaars, die maken het nog mooier.” Want de Nieuwe Veste en de gemeente hielpen mee bij het initiatief, maar het grootste goed kwam vanuit de inwoners. In oktober vorig jaar werd binnen 62 uur de benodigde 315.000 euro opgehaald via crowdfunding.

Het dak wordt gehuurd door BRES. ,,Het is lekkerder geld verdienen dan wanneer je je geld op de bank zet”, zegt Schouw. De panelen moeten ongeveer de helft tot zestig procent van de elektriciteitsvoorziening van de Nieuwe Veste gaan dekken.

A16

Het is een van de vele projecten waar BRES zich mee bezig houdt. De coöperatie begon in 2014 met het energiezuinig maken van woningen, maar de projecten worden steeds groter. Zo probeert de coöperatie ook in windenergie terrein te winnen. BRES stond aan de wieg van de Stichting A16 wind/t en werkt daarbinnen, samen met coöperaties Anneville, ZonneWIJde, BredaDuurSaam en Pakhuis B, aan het ontwikkelen van een aantal windturbines langs de A16. Naar plannen van de provincie, het Rijk en de gemeente, die op dit moment kijken naar geschikte locaties. 

"Een molen kost ongeveer 3 miljoen en daarvan zullen we 20% zelf moeten financieren; de rest doet de bank", zegt Schouw. 

Kritiek

Ze werken daarin samen met Staatsbosbeheer, om hun gronden eventueel te gebruiken om turbines op te plaatsen. Omwonenden hebben kritiek. ,,Dat weet ik. Je kan het lelijk vinden of vervelend. Maar we proberen mensen mee te laten denken. We hebben bijvoorbeeld met Staatsbosbeheer afgesproken dat de helft van de winst uit de energiewinning terugvloeit in landschapsbeheer. Zo proberen we de hardheid weg te halen uit de discussie en met elkaar te blijven praten.”

En binnenkort komt er nog een zonnedak, maar deze keer op het dak van de meubelboulevard. 1100 panelen moeten er komen na de zomer: 40 procent van het project is al verzameld, weer door deelname van bewoners, uit Princenhage.

Gemeente

Flinke stappen worden er gezet. De coöperaties in de stad bundelen nu ook hun krachten op zonnepanelengebied, in de stichting Zonnebank. Loopt Breda voorop in verduurzaming? Schouw: ,,Ik snap ook: zo'n zonnedak, dat is een druppel op een gloeiende plaat. Maar het zijn wel de stappen die we moeten maken in de energietransitie naar groene energie. Kijk naar de daken: we hebben er zoveel." 

Ook de gemeente kan een grote rol spelen, benadrukt Schouw: ,,Denk bijvoorbeeld eens aan het dak van het Stadskantoor. We moeten het systeem veranderen: gebruik een dak voor zonne-energie en maak wat je eruit haalt van iedereen." Voor de Bredanaar: ,,We hebben goud in handen.”

De ZonneVeste wordt op 21 juni geopend door wethouder Paul de Beer. 

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
6851 stemmen