Volledig scherm
Het Markdal bij Ginneken is van uitzonderlijke schoonheid. © Gerard Otten

Nieuwe natuur krijgt volop de ruimte in het Markdal

BREDA - De Vereniging Markdal boekt flinke vooruitgang op weg naar herinrichting van het stroomgebied van de Mark. Met aankoop en ruil van agrarische grond kan 100 hectare aan nieuwe natuur worden gemaakt en komt ruimte vrij voor het meanderen van de Mark. Nieuwe fiets- en wandelpaden en recreatie zitten ook in de pen.

Drie jaar geleden sloot de vereniging een overeenkomst met de provincie om in het 8,5 kilometer lange Markdal, van Breda tot Belgische grens, nieuwe natuur te realiseren. De provincie maakte samen met de gemeenten Breda en Alphen-Chaam en waterschap Brabantse Delta 12 miljoen euro vrij om de zaak in beweging te brengen.

Donderdagavond werden in een volle zaal van zorgcentrum De Donk in Ulvenhout de resultaten bekendgemaakt. Voorzitter Jettie Rattink: ,,Het waren drie intensieve jaren. Veel van de benodigde gronden zijn in bezit gekomen of komen binnenkort beschikbaar.''

Meanderen
Maar dat niet alleen. Zo is ook sprake van sanering van vier varkensstallen, specifiek waterbeheer bij een grote aarbeienteler en nieuwe fiets- en wandelpaden, zoals van Galder naar de Strijbeekse Heide. Voor het meanderen, wat meer kilometers Mark betekent, zijn er twee scenario's: een nieuwe kronkelende beek waarbij tweederde van de huidige Mark in tact blijft of de huidige Mark grotendeels dempen en vervangen door een compleet nieuwe meanderende beek.

Tegelijk wordt gedacht aan natte hooi- en graslanden. Begin volgend jaar wordt meer bekend als het waterschap een hydrologisch onderzoek afrondt. Gedeputeerde Johan van den Hout (SP) was lovend: ,,Van binnenuit tot stand gekomen. Doorgaan.''

Waar de provincie in twintig jaar niet in slaagde, komt het nu toch tot stand, sprak hij. Wethouder Paul de Beer (D66) van Breda over de bundeling van krachten: ,,Ik ben hier trots op, samen met Alphen-Chaam. Dat we dit mooie proces op ons grondgebied hebben, uniek en ook best spannend.'' Het Markdal is een pilot voor de nieuwe Omgevingswet die de ruimtelijke ordening makkelijker moet maken. In september 2017, is de planning, ligt er een bestemmingsplan Markdal, voorafgegaan door concept, ontwerp en inspraak.

In samenwerking met indebuurt Breda