Zelfgemaakte markt in  Utrecht is een inspiratie voor Marché Hoezee in Breda
Volledig scherm
Zelfgemaakte markt in Utrecht is een inspiratie voor Marché Hoezee in Breda © AD

Nieuwe markt in centrum van Breda

BREDA - De Bredase binnenstad krijgt een nieuwe markt. Vanaf 18 juni vindt die elke maand plaats in de Sint Janstraat en op het plein van de Nieuwe Veste. 

De markt biedt een mix van handgemaakte goederen, ambacht, grafiek, kunst, streekproducten en vintage-artikelen en -kleren. Daarnaast zijn er workshops en kleinschalige optredens.

Initiatiefnemers zijn Julie van Zessen uit Breda en Eva Geene uit Zundert. Zij kennen elkaar van de Mercado de Belcrum. Organisatie van die tweejaarlijkse markt was in handen van de stichting Electron. Electron verhuisde in april van de Speelhuislaan naar een kleinere ruimte in de Liniestraat. Daarmee kwam een einde aan de Mercado de Belcrum.

,,Erg jammer", vond Van Zessen. Geene was het met haar eens. De twee dachten dan ook niet lang na. ,,We sloegen de handen ineen en besloten een soort doorstart te maken. Niet meer in de Belcrum, maar in de binnenstad. Zodat we een breder publiek kunnen trekken", zegt Van Zessen. ,,En voortaan is de markt zomers elke maand", voegt Geene toe. Zodat de continuïteit groter is.

Marché Hoezee

Ook de naam is veranderd. Geen Mercado de Belcrum meer, de markt vindt immers niet meer in die wijk plaats, maar Marché Hoezee. ,,Dat klinkt feestelijk en heeft iets Oud-Hollands met een zonnig Frans gevoel", lacht Van Zessen.

Door de nieuwe locatie, bij de Nieuwe Veste, zijn de lijntjes met die instelling kort. Cursisten van de Nieuwe Veste zullen dan ook herhaaldelijk op de markt laten zien en horen wat ze doen. Daarnaast zijn er optredens en (ambachtelijke) workshops.

Nieuwe locatie

Van Zessen en Geene zijn enorm blij met de nieuwe locatie, die onder meer mogelijk is gemaakt door de steun van niet alleen de stichting Nieuwe Veste, maar ook van de gemeente Breda en het Ondernemersfonds Breda. ,,De sfeer van wat wij nastreven, past bij die van de meer ambachtelijke winkels en horeca in de Sint Janstraat en de nabij gelegen Sint Annastraat", zegt Geene. 

Wat die sfeer precies is? Van Zessen: ,,Onze grote voorbeelden zijn kleinschalige markten als De Zelfgemaakte Markt in Utrecht en de Markt van Morgen in Antwerpen."  Waar ook ambachtelijke, artistieke en vintage artikelen rijk aanwezig zijn. ,,Wij besteden bovendien veel aandacht aan de presentatie." Bijvoorbeeld met kraampjes met wit-rode afdakjes en een ballonnenvrouwtje op skeelers. 

De markt telt iets minder plekken dan de Mercado. Die had er tussen de 40 en 65, Marché Hoezee mikt op 30 zorgvuldig uitgekozen deelnemers per editie. Zij betalen 50 euro (excl. btw) per kraam. Na 18 juni, vindt Marché Hoezee plaats op 23 juli, 13 augustus en 10 september. 

Meer informatie  voor deelnemers en bezoekers: www.marchehoezee.nl

In samenwerking met indebuurt Breda