Ruud van Meijel
Volledig scherm
Ruud van Meijel © Chassé Theater

Nieuwe directeur noemt aanbod Chassé ‘echt een rijkdom’

BREDA - Chassé Theater in Breda heeft een nieuwe directeur. Ruud van Meijel, de huidige zakelijk directeur van de Arnhemse Toneelgroep Oostpool, volgt op 1 oktober Cees Langeveld op. “Ik vind het een eer om straks leiding te mogen geven aan een van de toonaangevende theaters in ons land.”

Cees Langeveld maakte vorige maand zijn vertrek bekend. Hij zwaait inmiddels 22 jaar de scepter over het grootste theater van Zuid-Nederland. Langeveld gaat niet met pensioen. Hij wil zich de komende jaren blijven inzetten voor de cultuur. Hij is lid van de Raad voor Cultuur en is voorzitter van de raad van toezicht van enkele podiuminstellingen.

Zeeuws-Vlaming

De geboren Zeeuws-Vlaming Ruud van Meijel (55) leidt sinds 2009 Toneelgroep Oostpool. Daarvoor was hij directeur van het Zeeland Nazomerfestival en Theaterproductiehuis Zeelandia in Middelburg. Toen hij in Arnhem aan de slag ging, moest hij meteen aan de bak omdat er grote tekorten waren. Er volgde een reorganisatie met daaraan gekoppeld gedwongen ontslagen. Onder Van Meijel steeg de omzet van het gezelschap van 3,5 naar 4,5 miljoen per jaar. Het bezoek aan de voorstellingen van Oostpool verdubbelde van 35.000 in 2009 naar ruim 70.000 in 2018. De financiële situatie is al langere tijd gezond.

Bakens verzetten

Van Meijel zegt toe te zijn aan een ‘nieuwe stap’. “Ik zit nu tien jaar bij Oostpool en ik ervaar het nog iedere dag als een feest. Maar op een gegeven moment is het goed om de bakens te verzetten. Ben bijzonder blij met de benoeming in Breda en ben heel vereerd Cees Langeveld te mogen opvolgen.”

De toekomstige Chassé-directeur noemt het Bredase theater een ‘hele belangrijke voorziening’. “Niet alleen voor de stad Breda, voor Zuid-Nederland, maar ook in de landelijke infrastructuur voor de podiumkunsten. Het is een van de toonaangevende theaters in ons land. Met een breed aanbod, dat is echt een rijkdom.”

Uitdaging

Van Meijel zegt nog ‘niet te kunnen beoordelen’ waar de uitdaging ligt als hij straks de scepter in Breda zwaait. “Daar is het nog echt te vroeg voor. Eerst maar eens met de medewerkers in gesprek gaan”, aldus Van Meijel die momenteel in Amsterdam woont. “Met de raad van commissarissen van Chassé heb ik de afspraak gemaakt dat ik op termijn naar Breda verhuis.”

In samenwerking met indebuurt Breda