Nieuwe aanpak voor opvang verwarde personen uitgesteld

Door Ine Cup

Etten-Leur - Gemeenten krijgen meer tijd om een plan van aanpak op te stellen voor de opvang van verwarde personen in crisissituaties. Dat liet de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) onlangs in een brief weten aan alle gemeenten.

Het plan van aanpak zou eigenlijk voor 1 januari 2017 gereed moeten zijn. De politie had laten weten de opvang van verwarde personen in crisissituaties vanaf die datum niet meer voor haar rekening te willen nemen, omdat zij zich wil concentreren op haar eigenlijke taak: de aanpak van criminaliteit.

Een nieuwe datum waarop het plan van aanpak gereed moet zijn is niet gesteld door de VNG. Wel meldde zij in haar brief dat het plan van aanpak in alle gemeenten op 1 oktober 2018 moet hebben geleid tot een goed werkende opvang. De politie heeft bevestigd de opvang voor haar rekening te nemen tot er een goed plan ligt.

De gemeenten in West-Brabant werken voor de opvang van verwarde personen met andere belanghebbende partijen (waaronder GGZ, politie en woningcorporaties) samen in twee districten: district Markiezaten (gemeenten rondom Bergen op Zoom) en district Baronie (gemeenten rondom Breda). 

In samenwerking met indebuurt Breda