Volledig scherm
© RGBStock

Nieuw project met zestien woningen in het Ginneken

BREDA - Op het terrein van de voormalige tuinderij Van der Zwaard aan de Burgemeester Pastoorsstraat in de Bredase wijk Ginneken kunnen zestien huizen worden gebouwd. Het college van B & W is in principe akkoord met de realisatie van het project, dat de naam 'De Tuin van de Baron' heeft gekregen.

De ontwikkelaar, Blauwhoed Projectontwikkeling, had in 2014 al een plan ingediend om op het terrein veertien aaneengeschakelde bungalows te bouwen. De gemeente wees dat plan destijds af omdat het niet onderscheidend genoeg zou zijn ten opzichte van andere bouwplannen in de stad.

Vervolgens heeft Blauwhoed een nieuw plan ingediend, dat na enkele aanpassingen wel op instemming van de gemeente kan rekenen. Het project bestaat nu uit meer diverse woningtypen: acht levensloopbestendige patiobungalows (prijsklasse circa 500.000 euro), vier huurwoningen (met een huurprijs van maximaal 910 euro/maand) en vier grote twee-onder-een-kap-woningen (prijsklasse vanaf 500.000 euro.) De oude bergingen en garages die rondom het terrein staan worden vervangen door 38 nieuwe garageboxen.

Het project sluit aan bij de duurzaamheidsvisie van de gemeente Breda doordat de platte daken van de woningen en van de garages worden voorzien van een zogeheten mos-sedumvegetatie. Daardoor wordt ook het regenwater beter vastgehouden. De hogere daken worden geschikt gemaakt om zonne-energie op te wekken.

In 2014 hebben direct omwonenden hun zorgen geuit over het toenmalige plan van Blauwhoed. Zij vreesden hoge nieuwbouw en inkijk in hun tuinen. De gemeente denkt dat die zorgen nu weg worden genomen omdat een belangrijk deel van het project bestaat uit woningen met één bouwlaag en een beperkte tweede bouwlaag.

In samenwerking met indebuurt Breda