Volledig scherm
Struis-6 © Noortje van Gestel

Nieuw Live Art Festival in hartje Belcrum Breda

BREDA Wie benieuwd is wat in Breda nou eigenlijk het Klavers-Jansenterrein is, welke cultuur daar op dit moment wordt gemaakt en wat er in de toekomst wellicht is te beleven, kan in september een kijkje komen nemen bij een nieuw festival: het Live Art Festival.

Gedurende drie dagen, 8, 9 en 10 september zijn tijdens dat festival zo'n veertig programma-onderdelen te zien. Allemaal in de talloze loodsen en soms geheime gebouwtjes die op het voormalige bedrijfsterrein van Klavers-Jansen te vinden zijn. Ingesloten in de ruit achter Speelhuislaan, Belcrumweg, Minister Kanstraat en Industriekade.

Inhoudelijk staat het festival in het teken van Live Art. Een term waarmee kunst wordt aangeduid die dicht op de huid van het publiek zit. Waar de toeschouwer niet braaf op een stoel in een theaterzaal naar een podium kijkt, maar waar direct contact is tussen kunstenaar en publiek. Als in een restaurant met open keuken, is te zien wat er gebeurt.

Die Live Art wordt nu al gemaakt door culturele instellingen die zijn neergestreken in oude gebouwen op het Klavers-Jansenterrein. Organisaties als Podium Bloos, Theaterwerkplaats Tiuri, Nieuwe Veste, the Scene of Dance en Schippers &VanGucht. Voor het festival hebben zij de handen ineen geslagen. Samen laten ze zien wat ze doen.

Daarnaast is het festival een voorproefje van wat bij Klavers-Jansen in de toekomst wellicht is te beleven. Het is al een broedplaats voor kunst. Een functie die, nu het terrein wordt heringericht, versterkt kan worden. 

In samenwerking met indebuurt Breda