Hondenpoep.
Volledig scherm
Hondenpoep. © Thinkstock

Niet opruimen hondenpoep amper beboet

Het is een van de grootste ergernissen, maar toch delen de politie en Bijzonder OpsporingsAmbtenaren (BOA's) amper boetes uit voor het niet opruimen van hondenpoep. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau CJIB).

Baasjes van viervoeters die verzuimden de uitwerpselen op te ruimen kregen vorig jaar slechts in negen gemeenten een boete opgelegd. In de meeste gemeenten ging het daarbij ook nog eens om slechts één of twee boetes. Alleen in Waalwijk en Breda werd de maatregel vaker toegepast. In Waalwijk werden 36 boetes uitgedeeld. Dit was goed voor 4.875 euro. In Breda kregen 14 baasjes een prent. Dit leverde 1.935 euro op. 

In heel Nederland werden vorig jaar 1.236 keer hondeneigenaren op de bon geslingerd, omdat zij de poep van hun viervoeter niet hadden opgeruimd. Hiermee werd in totaal ruim 167 duizend euro aan boetes opgelegd.

Er werden vorig jaar bijna tweehonderd boetes minder uitgedeeld dan in 2015, toen meer dan 1.400 gele briefjes werden uitgeschreven als gevolg van hondenpoep op straat of op een speelplaats. In 2014 was het aantal boetes met 1.896 (en een totale waarde van bijna 258 duizend euro) het hoogst. 

De boete voor het niet opruimen van hondenpoep bedraagt 140 euro. Minderjarigen betalen 70 euro.

In samenwerking met indebuurt Breda