Volledig scherm
Een optreden van de Jeugd van Tegenwoordig in de grote zaal van Mezz. Door de zaal (en het balkon) anders in te richten moet Mezz aantrekkelijker worden voor bezoekers en bands. © CHARLOTTE AKKERMANS

'Niet de kaasschaaf loslaten op Mezz'

BREDA - Bezuinigen op het ontwerp dat er ligt voor de verbouwing van poppodium Mezz in Breda kan niet door de kaasschaafmethode te hanteren. Als het goedkoper moet, moeten keuzes worden gemaakt door specifieke onderdelen niet uit te voeren.

Dat zegt architect Erick van Egeraat naar aanleiding van de mededeling maandag van het college van B&W dat de verbouwing (die voor 2018 gepland was) voorlopig niet doorgaat.

Kosten

Op basis van het definitieve ontwerp worden de kosten 4,5 ton hoger geschat dan het budget (1,35 miljoen euro) dat is gereserveerd. Het college wil het besluit daarom nu niet nemen.  De verbouwing zal daardoor zeker niet vóór medio 2019 uitgevoerd worden. De verbouwing behelst onder meer een betere inrichting van de foyer en grote zaal (inclusief balkon), vergroting van de laad- en losruimte en aanpassingen van sanitair en ventilatie.

"Het ontwerp is gebaseerd op de wensen die er zijn om het gebouw op orde te krijgen. Als dat lijstje gevolgd wordt, kost dat 1,8 miljoen euro. Je kunt niet zeggen: 'we doen op elk onderdeel iets minder'. Dat zou onverantwoord zijn. Bezuinigen kan. Maar dan moet je een aantal dingen niet doen. Over die keuze ga ik niet," zegt Van Egeraat, ook de oorspronkelijke architect van het poppodium dat in 2002 geopend werd.

Niet verantwoord

Wethouder Marianne de Bie zegt dat de verbouwing niet voor minder dan 1,8 miljoen kan, als althans het uitgangspunt wordt gevolgd dat de 'basis op orde' wordt gebracht. "Daar kun eigenlijk niet in schrappen. Daar is echt heel strak naar gekeken." Maar volgens De Bie is het verschil van 4,5 ton dermate groot dat het college het niet verantwoord vindt de plannen nu uit te voeren. 

De Bie erkent dat uitstel niet direct tot een oplossing leidt. Een mogelijkheid is nog dat de gemeenteraad de komende weken alsnog besluit extra geld voor Mezz uit te trekken. Anders wordt het onderwerp onderdeel van de coalitiebesprekingen na de verkiezingen van 2018. De Bie: "We leggen de kwestie terug bij de politiek."

'Mezz heeft verbouwing echt nodig'
Volgens Mezz-directeur Frank van Iersel moeten niet dezelfde fouten gemaakt wordt als bij de bouw van Mezz. Toen vielen de kosten voor het ontwerp ook veel hoger uit dan begroot en werd op de uitvoering bezuinigd. "Dat is mede de reden waarom er nu zoveel moet gebeuren. Je kunt nu wel het balkon niet aanpassen of de laad- en losruimte niet verbeteren, maar dan loop je daar in de toekomst weer tegenaan."

Volgens Van Iersel is de verbouwing van groot belang om Mezz toekomstbestendig te maken. "Als de plannen niet doorgaan, wordt het lastig om positieve resultaten te gaan halen."

De laatste jaren heeft Mezz flinke verliezen geleden: 55.000 euro (2015) en 133.000 euro (2016). Dat laatste verlies is voor een groot deel veroorzaakt door eenmalige kosten voor onder meer een reorganisatie. Volgens de eerder dit jaar gemaakte meerjarenbegroting hoopt Mezz vanaf 2019 weer duidelijke zwarte cijfers te schrijven. Die is er vooral op gebaseerd dat de verbouwing in 2018 plaatsvindt, waardoor de bezoekersaantallen weer moeten groeien.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda