Rienk de Groot, chef recherche in de politieregio Zeeland-West-Brabant.
Volledig scherm
Rienk de Groot, chef recherche in de politieregio Zeeland-West-Brabant. © Ron Magielse

Negen moorden in 2018, grote zorgen politie om jonge, gewelddadige boeven

De zware, ondermijnende drugscriminaliteit en het excessieve geweld dat die misdaad met zich meebrengt, worden voor lange tijd hét grote probleem in Brabant en Zeeland. Dat zegt recherchechef Rienk de Groot van de politie Zeeland-West-Brabant.

De waarschuwing van de politiebaas komt als reactie op de moordcijfers van 2018. Zeeland en West-Brabant scoren met negen moorden en doodslagen tot nog toe volgens hem weer 'bovenmatig hoog’ in verhouding tot andere politieregio's. ,,De cijfers passen wat dat betreft ook in het langjarige criminele beeld van de regio", weet de Groot.

Afgehakt hoofd

Wat de recherchebaas 'zeer beangstigt’ is de 'verharding van de aard van de criminele moorden’, vooral in Brabant: ,,Het is landelijk begonnen met de moorden in Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Een volgende gruwelijke stap was het afgehakte hoofd voor een sishalounge en dit jaar de moord op een onschuldige broer van een criminele kroongetuige.”

Quote

We zien nu steeds jongere daders en slachtof­fers, vooral twintigers, die steeds zwaardere, automati­sche vuurwapens gebruiken

Rienk de Groot, recherchechef

Volgens De Groot ijlt de Amsterdams-Utrechtse drugsoorlog na op de tweede dominante drugsmarkt van Nederland: Brabant. Daar gaat de ontwikkeling volgens hem verder. ,,We zien nu steeds jongere daders en slachtoffers, vooral twintigers, die steeds zwaardere, automatische vuurwapens gebruiken. Hun excessieve geweld staat vaak niet in verhouding tot de opbrengst van bijvoorbeeld ripdeals. Het is zeer zorgelijk.”

Geringe buit

Een voorbeeld van zo’n fataal misdrijf in criminele kringen was dit jaar de moord op Kaan Safranti in Breda. Een jonge drugshandelaar die werd vermoord met kogels uit een kalasjnikov. Inzet van het vuurwapengeweld vormde de roof van amper 5 kilo hennep door een groepje jonge daders uit Limburg. ,,Heel veel geweld voor een geringe buit.  Waar is de rede gebleven?”, vraagt De Groot zich af.

Soms loopt zo'n uit de hand gelopen overval in criminele kringen op het nippertje ‘goed’ af. Bij een ripdeal om hooguit een paar kilo hennep werd in november in de Amerstraat in Breda een inwoner door maar liefst acht kogels uit een automatisch wapen getroffen. Hij overleefde de moordaanslag. Twee verdachten uit Dordrecht zijn aangehouden.

Moord Soufian

De criminele moord die in 2018 in West-Brabant de meeste aandacht trok, was de liquidatie van Soufian Azouagh, een bekende van de politie. Niet in de laatste plaats omdat aan dit misdrijf twee beschietingen vooraf gingen met kalasjnikovs van woningen van familie en een vriend. Maar ook omdat de twee verdachten van de moord vrienden van het slachtoffer waren die bij hun arrestatie van een balkon vielen en zwaar gewond raakten.

 Ook de gruwelijke liquidatie van de Antwerpse beroepscrimineel Raouf Ben Alita uit Antwerpen, wiens lichaam begin deze maand in Kloosterzande werd gevonden, past in het beeld van het excessief crimineel geweld dat de huidige drugsindustrie kenmerkt, stelt De Groot.

Quote

Zolang we de sociaal-maatschap­pe­lijk voedingsbo­dem van deze criminali­teit niet weghalen, houden we de problemen

Rienk de Groot

De recherchebaas zegt dat zijn team de achtergronden van deze twee moorden 'zoekt in de cocaïnewereld’. ,,Het past in de ontwikkeling van de als maar groeiende handel in verdovende middelen. Daarin is cocaïne de meest dominante markt, met de grootste winsten, de grootste spanningen en heel veel zwaar geweld, bijvoorbeeld als er transporten fout lopen.”

Onschuldige slachtoffers door bijvoorbeeld rondvliegende kogels zijn voor zover bekend in Zeeland en Brabant niet gevallen. De Groot vindt dat het criminele geweld de fundamenten aantast van de rechtstaat. ,,De uitwassen worden steeds robuuster. Zolang we de sociaal-maatschappelijk voedingsbodem van deze criminaliteit niet weghalen, houden we de problemen.”

In de pas

Het totaal aantal moorden lag dit jaar met negen beduidend lager dan in 2017, toen de politieregio er zestien telde. ,,Maar als je naar het meerjarige beeld kijkt, loopt het aardig in de pas", analyseert De Groot. Zijn eenheid registreerde achtereenvolgens vijf (2013), twaalf (2014), vijftien (2015), negen (2016), zestien (2017) en negen (2018) gewelddoden. Van de in totaal 68 moorden en doodslagen heeft grofweg de helft een criminele achtergrond en de andere helft een relationeel of ander motief. In Tilburg en omgeving vielen dit jaar helemaal geen gewelddoden. 

Dit zijn de moorden en doodslagen van 2018 in West-Brabant en Zeeland

9 januari: In een flat aan de Roeselarestraat in Breda vinden politieagenten na een achtervolging van twee mannen het lichaam van Soufian Zouagh (25), een bekende uit het criminele milieu. Hij is door het hoofd geschoten met twee vuurwapens. De twee achtervolgde mannen, Azzedine A. (26) en Anel B. (27), zijn vrienden van het slachtoffer. Ze worden opgepakt op verdenking van de liquidatie. Op hun vlucht vallen de verdachten van het balkon en raken ze zwaar gewond. De politie zoekt het motief voor de liquidatie in het drugsmilieu. Het misdrijf zou verband houden met de beschieting van twee woningen eerder die week in Breda. Het strafproces loopt.

25 maart: Ingrid van Elsacker (46) uit Wernhout wordt ‘s nachts levenloos aangetroffen in haar woning aan de Julianalaan. Ze is vermoedelijk gestorven aan steekwonden. De politie pakt meteen haar echtgenoot Herman M. ( 48) op op verdenking van doodslag. Hij heeft bekend maar zegt zich niks te kunnen herinneren van het moment van de moord. De politie spreekt van een relatiedrama. De strafzaak gaat op 11 februari verder.

Bij de aanhouding van de twee verdachten van de moord op Soufian Aazough vielen de twee verdachten van ruim 10 meter omlaag. Hulpdiensten ontfermden zich over de zwaargewonde mannen.
Volledig scherm
Bij de aanhouding van de twee verdachten van de moord op Soufian Aazough vielen de twee verdachten van ruim 10 meter omlaag. Hulpdiensten ontfermden zich over de zwaargewonde mannen. © GinoPress B.V.

8 april: Kaan Safranti (26) uit Breda wordt doodgeschoten in een flatwoning aan de Sandenburgstraat in Breda. Dat gebeurt als een groepje Limburgse verdachten zogenaamd een paar kilo wiet van hem wil kopen. Een van de verdachten van de ripdeal, Sofian L. (23) uit Roermond, heeft op tussentijds rechtszittingen bekend Safranti te hebben neergeschoten met een kalasjnikov.

De politie doet onderzoek in de flat aan de Sandenburgstraat in Breda waar Kaan Safranti wed vermoord.
Volledig scherm
De politie doet onderzoek in de flat aan de Sandenburgstraat in Breda waar Kaan Safranti wed vermoord. © Perry Roovers / MaRic Media

14 april: In een woning aan het Putsmolentje in Ossendrecht vindt de politie het lichaam van bewoonster Ola Urbaniak (50) uit Polen. Haar echtgenoot Krzystof (52) wordt verdacht van de zeer gewelddadige doodslag. De Pool zou psychotisch zijn geweest. De verdachte wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

16 mei: een 42-jarige vrouw uit Hoogvliet wordt doodgestoken op een parkeerplaats in de Bredase woonwijk Doornbos-Linie. Verdachte is Houssain A. (43) uit Breda. Bewoners filmen het drama (deels). Volgens de advocaat van de Bredanaar hadden de betrokkenen ruzie om de aankoop van een graafmachine waarbij beiden veel geld verloren. De rechtszaak is in januari.

10 juli: De 44-jarige Lenny Roovers uit Hoogerheide wordt 99 keer gestoken door haar partner Jack H. (52). De man bekent. Aan de slachtpartij in hun woning aan de Binnenweg ging een ruzie vooraf. Onderzocht wordt onder meer of de geweldsuitbarsting te maken heeft met een psychotische depressie van de verdachte. Hij was net ontslagen uit een psychiatrisch ziekenhuis.

Hulpverleners bij het appartement aan de Goudbaard in Bergen op Zoom, waar Lara Sint Jago werd doodgeschoten.
Volledig scherm
Hulpverleners bij het appartement aan de Goudbaard in Bergen op Zoom, waar Lara Sint Jago werd doodgeschoten. © ANP

29 september: De 25-jarige Lara Sint Jago wordt in haar flat aan de Goudbaard in Bergen op Zoom doodgeschoten. Verdachte is haar (ex-)vriend Onno R. (24). De twee hadden volgens bekenden een knipperlichtrelatie. De verdachte, een bekende van de politie, was een dag voortvluchtig. Hij heeft verklaard dat het schot per ongeluk viel toen het slachtoffer met zijn pistool speelde en hij het wilde afpakken. Het drama had plaats terwijl Lara’s 4-jarige zoontje uit een eerdere relatie in de flat was.

4 november: Paul Pluijmert (23) uit Dordrecht wordt na een avondje stappen met vrienden doodgestoken op de Nieuwe Prinsenkade in Breda. De 36-jarige verdachte uit Breda is eerder veroordeeld voor gewelds- en vermogensdelicten. Het motief voor de steekpartij is onduidelijk. Verdachte en slachtoffer kenden elkaar niet. Kort voor het fatale incident zou de Bredanaar op straat ook iemand anders hebben belaagd.

6 december: Naast een uitgebrande Range Rover ligt aan een dijk bij Kloosterzande het lichaam van Raouf Ben Alita (41), een bekende uit het Antwerpse drugsmilieu. Verdachte is Michel Z. (48), oud-materiaalman en talentenbegeleider van voetbalclub Feyenoord. Hij is eigenaar van een garagebedrijf in Temse, België. De politie denkt dat de geliquideerde drugscrimineel in zijn loods is doodgeschoten. De recherche gaat uit van een liquidatie in het cocaïnemilieu.

Het lichaam van de vermoedelijk in Temse (B.) doodgeschoten Raouf Ben Alita lag naast deze uitgebrande auto in Kloosterzande.
Volledig scherm
Het lichaam van de vermoedelijk in Temse (B.) doodgeschoten Raouf Ben Alita lag naast deze uitgebrande auto in Kloosterzande. © HV Zeeland

In samenwerking met indebuurt Breda