Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock

Nederlands? Dat is een oersaai-vak! Of toch niet?

BREDA - Jongeren kiezen na hun middelbare school nog maar zelden voor een studie Nederlands. Het zijn er nog zo weinig dat de Vrije Universiteit in Amsterdam de bachelor Nederlands zelfs schrapt. De oorzaak? Nederlands is niet sexy meer. Waar het vroeger een populair vak was, vinden leerlingen het tegenwoordig behoorlijk saai. Wordt het vak bloedeloos gedoceerd, of is er iets anders aan de hand?  

Walter van de Calseyde, oud-docent aan het Markenhage College in Breda, nu voltijds tekstschrijver: 

Volledig scherm
Walter van de Calseyde © RENE SCHOTANUS

,,Docent Nederlands is in de loop der jaren een steeds minder aantrekkelijk vak geworden. Dat heeft alles te maken met de voorschriften vanuit Den Haag. De Rijksoverheid bepaalt voor een belangrijk deel het lesprogramma. Daar moet je je aan houden. Het heeft de vrijheid van de docent ingeperkt. De nadruk is in toenemende mate komen te liggen op Nederlands als instrument. Als een nuttig, in plaats van een zinvol vak. 

  1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Woning Ed Nijpels leegge­roofd: ‘Ook cadeaus die ik heb gekregen bij mijn afscheid als burgemees­ter van Breda'

    Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”

In samenwerking met indebuurt Breda