Volledig scherm
2016-12-22 16:33:40 BREDA - Een bordje voor Tijn het Glazen Huis. 3FM djs Domien Verschuuren en Frank van der Lenden zijn vanuit Breda 6 dagen en nachten lang geld aan het inzamelen voor kinderen die sterven aan de gevolgen van longontsteking. ANP KIPPA SANDER KONING © ANP Kippa

Nagellakactie van Tijn maakt indruk, zelfs als hij er niet is

BREDA - Niemand kan meer om hem heen. Tijn (6) is de held van Serious Request. Met zijn nagellakactie steelt hij de harten van de Nederlanders. Op de Grote Markt in Breda is de ongeneeslijk zieke jongen uit Hapert dan ook onderwerp van gesprek. Is hij er wel of niet? Wanneer komt hij?

In de middag is Tijn er in elk geval niet. Dan zit hij op school in Hapert. Jammer voor de Bredase Lynn Oude Lohuis (10). Ze staat samen met haar moeder en broertje in de rij voor het glazen huis. Moeder Barbera heeft de gift van twee euro van Lynn verdubbeld tot vier euro. "De actie van Tijn leeft bij mij in de klas. Iedereen heeft het erover", zegt Lynn. Barbera: "De moeder van een meisje uit haar klas heeft T-Shirts gemaakt voor de dj's en voor Tijn. Op die voor Tijn staat het woord 'held'. Zo mag je hem toch wel noemen."

Tijn maakt het feest in Breda tot een gedenkwaardig evenement. Serious Request wordt dit jaar toch enigszins overschaduwd door de aanslag in Berlijn en kan de hartverwarmende actie van Tijn goed gebruiken. Do van Daatselaar (75) uit Breda heeft er met haar rollator een half uur over gedaan om op de Grote Markt te komen. "Mijn dochters hebben voor Serious Request met de collectebus langs de deur gelopen om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Ik was hier daarom sowieso naartoe gekomen. Maar het is natuurlijk een geweldige actie van Tijn."

Ruth Versteegen (13) is samen met haar klasgenootjes Gijs Haerkens, Zainal Chaoui en Cassandra van den Broek van het OLV in Breda naar de Grote Markt getogen. "Ík ben hier elke dag wel geweest, behalve op maandag", zegt Ruth. "Het is gewoon gezellig die drukte. Het is verdrietig dat Tijn zo erg ziek is, maar deze actie is wel goed voor hem."

De nagellakactie van de jongen uit Hapert heeft rond 16.00 uur al anderhalf miljoen euro opgeleverd. Daar zijn heel veel nagels voor gelakt. Een snelle ronde door de drogisterijen van Breda leert dat er nog genoeg potjes liggen in de winkels. Geen lege schappen, geen spoedbestellingen om de voorraad aan te vullen.

Maar als je ook maar het woord ‘nagellak’ laat vallen bij de verkopers, weten ze het meteen waar je het over hebt. Ze zien dan nog geen run op de gekleurde potjes, maar bij de Kruidvat in het centrum zijn ze wel trots op hun spontane sponsor actie. De organisatie van Serious Request was daar dinsdag namelijk om een tiental potjes in te slaan. “Maar ze hoefden niet af te rekenen hoor. We hebben ze die potjes gewoon meegegeven!” zeiden verkoopsters Diane en Guusje trots.

In samenwerking met indebuurt Breda