Volledig scherm
Het Rat Verlegh Stadion in Breda. © Kay int Veen

NAC wil het Rat Verlegh Stadion kopen

VerkoopBREDA -  NAC doet toch een poging om het eigen Rat Verlegh Stadion te kopen. Dat moet gebeuren met behulp van de drie grootaandeelhouders (Wim van Aalst, Rob van Weelde en Paul Burema) via een speciale financieringsconstructie.

NAC blijkt één van de zes partijen te zijn die zich hebben gemeld bij de gemeente Breda voor de koop van het stadion. De gemeente Breda wil het stadion verkopen om de band met NAC losser te maken.

Gegadigden konden zich tot tot medio oktober inschrijven. Na de deadline meldde de gemeente dat zich zes partijen hadden gemeld, zonder daarbij namen te noemen. Nu komt NAC er zelf mee naar buiten, middels een persbericht.

Haalbaar

De inschrijving bij de gemeente heeft NAC gedaan via de onafhankelijk 'Stichting Rat Verlegh Stadion'. Op dat moment was echter nog niet helemaal duidelijk of de financiering ook haalbaar was. Dat hoefde ook niet omdat een ondernemingsplan pas later ingediend kon worden bij de gemeente.

"Nu blijkt dat het financieel haalbaar is, hebben we besloten er mee naar buiten te komen," aldus woordvoerder Jasper Saeijs in een korte toelichting.

Eerder dit jaar had NAC laten weten financieel nog niet klaar te zijn voor de koop van het stadion. Maar er is sneller dan verwacht een 'stabiele en robuuste' financieringsconstructie gevonden voor Stichting Rat Verlegh Stadion, zo meldt NAC in het persbericht. 'Dit mede met behulp van de grootaandeelhouders' van NAC', aldus de mededeling.

Grote drie

De grootaandeelhouders zijn Van Aalst, Van Weelde en Burema. Of de 'Grote Drie'  - die samen een meerderheidsbelang hebben - vervolgens huur vragen aan de Bredase club of het onderkomen via een omweg schenken, is niet duidelijk.

Door het stadion zelf te kopen via de stichting, wil NAC een poging doen om meer regie te krijgen over een eventuele verlaging van de huidige huisvestingslasten van ongeveer 900.000 euro per jaar. 'NAC ziet deze verlaging namelijk als een belangrijke stap in de verdere verbetering van de financiële continuïteit van de club'.

Maandag dient Stichting Rat Verlegh Stadion een uitgebreid plan in bij de gemeente omtrent de verkoop, aldus NAC. Maandag is ook de deadline voor andere partijen op hun verder onderbouwde plannen in te dienen.

Volgens wethouder Alfred Arbouw is NAC 'voor de gemeente wel een bijzondere kandidaat. "Want ze zijn ook huurder van het stadion." De rol van NAC in het proces wordt ook anders nu. "We zouden ze als huurder betrekken bij de verkoop. Maar dat gaat nu niet meer. We behandelen NAC hetzelfde als de andere partijen die hun vinger hebben opgestoken." 

Andere partijen

Al eerder hebben drie andere partijen bevestigd kandidaat-koper voor het stadion te zijn: cateringberijf NHG en de vastgoedbedrijven Hinke Fongers en Westpoort Vastgoed. Die drie willen het stadion samen kopen maar stellen wel de voorwaarde dat er 10.000 m2 winkels bij het stadion mag worden gebouwd.

De gemeente Breda wil voor het einde van dit jaar een koper voor het stadion voorleggen aan de gemeenteraad.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda