Volledig scherm
© ANP Pro Shots

NAC mag eigen stadion kopen voor 5,5 miljoen euro

updateBREDA - NAC Breda mag voor 5,5 miljoen euro het eigen Rat Verlegh Stadion terugkopen van de gemeente Breda. De club heeft tot 31 mei 2019 het exclusieve recht op de koop, zo is woensdagochtend bekendgemaakt.

NAC gaat tot die tijd onderzoeken of het de koop financieel rond kan krijgen. Vanuit de gemeente ligt al langer de wens om het Rat Verlegh Stadion van de hand te doen.

Nu krijgt NAC zelf dus de kans om het stadion te kopen.  NAC betaalt jaarlijks bijna negen ton aan huur aan de gemeente. Als NAC zelf eigenaar is, kunnen in principe de huisvestingslasten voor de club een stuk lager worden.

Rust

"Deze overeenkomst geeft aan beide partijen rust," aldus wethouder Paul de Beer. "NAC heeft tijd om de koop goed te onderzoeken en bij ons hoeven geen andere andere partijen meer aan te kloppen." 

Het in 1996 geopende stadion (19.000 plaatsen) is sinds januari 2003 eigendom van de gemeente Breda. Twee jaar geleden werd na een uitgebreid onderzoek van de gemeenteraad de conclusie getrokken dat NAC en de gemeente Breda te veel met elkaar verstrengeld zijn, met name omdat de gemeente eigenaar van het stadion is.

In de etalage

Het stadion werd daarom vorig jaar in de etalage gezet. De gemeente wilde er circa 7,5 miljoen euro voor hebben, maar de biedingen die binnenkwamen zaten daar ver onder.

NAC was zelf ook een van de partijen die vorig jaar een bod heeft uitgebracht. De voetbalclub heeft daartoe een aparte stichting opgetuigd. Naar verluidt lag dat bod rond de 4 miljoen euro.  NAC-directeur Justin Goetzee wil dat laatste bedrag niet bevestigen. Wel zegt hij dat de aparte stichting - waarin enkele grootaandeelhouders van NAC zitting in hebben - nog steeds in beeld is voor de koop van het stadion.  

Goetzee: "Wij gaan nu onderzoeken hoe we de financiering rond kunnen krijgen. Als we dat via de bank rond moeten krijgen, wordt het een lastige business case. We kijken naar andere manieren die gunstiger kunnen zijn." Over crowdfunding, waarbij ook NAC-fans zouden kunnen participeren, is hij sceptisch. "Al is dat een optie die we ook onderzoeken."

Geen kantoren

De reden dat de gemeente het stadion nu voor 5,5 miljoen euro wil verkopen (in plaats van de 7,5 miljoen euro waarop het is getaxeerd) is dat enkele delen van het complex geen deel meer uit maken van de koopoptie. (zie afbeelding hieronder). Het gaat dan met name om een aantal kantoren aan de oostzijde van het stadion. Ook de grond waarop het stadion staat, wordt niet verkocht. Overigens is een aantal andere kantoren in het stadion al in eigendom van derden en maakt dus geen onderdeel uit van de overeenkomst. 

Volledig scherm
_ © google

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (79%)
  • Nee (21%)
5303 stemmen