Volledig scherm
Rat Verlegh Stadion. © Pro Shots

NAC: koop stadion komt te vroeg

StadionWie gaat het NAC-stadion kopen? Vanmiddag om 12.00 uur verstrijkt de deadline waarop kandidaten zich bij de huidige eigenaar, de gemeente Breda, kunnen melden. Een ding is zeker: NAC wordt niet de nieuwe eigenaar.

De eredivisionist zou wel graag willen. Maar de financiën bij de club laten het op dit moment niet toe om mee te bieden. ,,Dat zou onverantwoord zijn’’, zegt Joost Gielen, voorzitter van de Raad van Commissarissen. ,,Maar als de verkoop in een later stadium zou zijn geweest, op een moment dat NAC er financieel beter voor zou hebben gestaan, hadden wij wellicht wel meegedaan. De verkoop komt te vroeg voor ons.''

Bij de gemeente Breda wilde men vanochtend niet zeggen hoeveel kandidaten zich gemeld hebben. ,,Over de hoeveelheid kandidaten en identiteit van de inschrijvers gaan we niks zeggen. Dat kan het verkoopproces in negatieve zin beïnvloeden’’, zegt een woordvoerster. Eerder werd al duidelijk dat drie partijen belangstelling hebben. Cateraar NHG die nu al de horeca in het stadion voor zijn rekening neemt en de vastgoedontwikkelaars Westpoort en Hinke Fongers.

Stadionhuur
Alle kandidaten worden geacht voor 1 december een concreet bod en een compleet plan in te hebben gediend voor het stadion en de directe omgeving. Voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar moet – zo is de wens van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad – moet de verkoop zijn afgerond.

Voorkeur voor een nieuwe eigenaar, bezweert Gielen, heeft NAC niet. ,,Voor ons is vooral belangrijk dat we uiteindelijk een lagere huur kunnen gaan betalen voor het stadion. Wij zijn als club jaarlijks bijna twee miljoen aan huisvestingskosten kwijt, waarvan bijna 9 ton aan de huur van het stadion. Dat is vergeleken met andere betaald voetbalclubs in Nederland erg veel geld. Te veel vinden wij.’’

In samenwerking met indebuurt Breda