Volledig scherm

Naam nieuw museum bekend: Stedelijk Museum Breda

BREDA - Stedelijk Museum Breda. Dat wordt de naam van het nieuwe museum dat in het voorjaar van 2017 wordt geopend in Breda. De naam werd maandagavond bekendgemaakt door Dingeman Kuilman, de directeur van het nieuwe museum, tijdens een informatiebijeenkomst voor de gemeenteraad.

De naam Stedelijk Museum Breda moet aangeven dat het nieuwe museum een 'centrale functie in de stad' heeft. "Maar het is ook een traditionele naam die je op een eigentijdse manier kunt invullen", aldus Kuilman. Ook wilden directie en bestuur niet weer met iets heel nieuws komen. "Dan ga je twijfels oproepen hoe lang die naam dan weer blijft bestaan", aldus Kuilman.

Hij refereerde daarmee aan de naamswijzigingen die het museum aan de Boschstraat de afgelopen jaren heeft gehad. Eerst was het De Beyerd, in 2008 werd het Graphic Design Museum en in 2011 Museum of the Image (MOTI).

MOTI gaat begin volgend jaar fuseren met het Breda's Museum. Op een informatiebijeenkomst onthulde Kuilman niet alleen de naam. Hij gaf ook meer inzicht in de opbouw van het museum dat gevestigd wordt in het huidige MOTI-pand.

Geschiedenis
Op de begane grond wordt straks in twee grote ruimtes de geschiedenis van Breda verteld in chronologische volgorde. "Het wordt een vaste opstelling maar daarbinnen willen we om de zoveel tijd stukken laten rouleren want we hebben de beschikking over een hele mooie collectie en daar willen we veel van laten zien," aldus Kuilman.

In de kelder komen de wisselende exposities. Volgend jaar gaan die onder meer over de Vrede van Breda en er komt een tentoonstelling 'Verbeelding aan de macht'.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

In samenwerking met indebuurt Breda