Volledig scherm
PREMIUM
In Rotterdam is preventief fouilleren een meer geaccepteerde maatregel dan in Breda. © AD

Na acht jaar gaat Breda opnieuw preventief fouilleren: wat betekent dat?

BREDA - ,,De komende weken zullen uitwijzen of het lukt Breda de komende jaren veilig te houden.” Die woorden sprak toenmalig burgemeester Peter van der Velden toen hij in 2011 de binnenstad van Breda aanwees als veiligheidsrisicogebied. De politie mocht mensen een maand land fouilleren zonder directe aanleiding. 

Nu, acht jaar later, grijpt zijn opvolger Paul Depla naar dezelfde 'zware’ maatregel. Depla wil op die manier inzicht krijgen in de omvang van het aantal wapens dat in omloop is tijdens een stapavond. De gewelddadige dood van de 28-jarige Bredanaar Berry van Gool afgelopen weekend is voor hem de druppel. Het is het tweede fatale steekincident in het Bredase uitgaansgebied in acht maanden tijd.

 1. Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd
  PREMIUM

  Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd

  BREDA - De organisatie van de 51e editie van de braderie in het Ginneken kan tevreden achterover leunen. Hoewel de voorbereiding in een paar luttele weken moest rondkomen, is er toch een volwaardig evenement uitgerold. Bruisend Ginneken, zoals de braderie officieel heet, werd druk bezocht en de meeste ondernemers zijn tevreden. "En dat is toch knap, gezien het feit dat we het in een paar weken uit de grond hebben gestampt", zegt Johan de Vos. "We stonden onder een enorme tijdsdruk." De eigenaar van café Boerke Verschuren op de Ginnekenmarkt zit sinds kort in het bestuur van Bruisend Ginneken.
 2. Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  BREDA - Een feestelijke opening en een protest op dezelfde dag. Voor zover bekend was dat nog niet voorgekomen in de lange en bewogen geschiedenis van de Zuidelijke Rondweg. Die ging na twee maanden werkzaamheden weer open voor het autoverkeer. Vanaf zes uur in de avond waren de weggebruikers weer welkom. Daarvoor was de verkeersader in Breda-zuid het bezit van wandelaars, fietsers, skaters, steppers, hardlopers en andere recreanten.

In samenwerking met indebuurt Breda