Volledig scherm
Van links naar rechts: Hans Vermeulen en Roger Omers (die samen Witte Anker hebben opgericht) en Joppe de Bres (van Bierbrouwerij Breda waar het brouwsel van Witte Anker wordt gemaakt). © Witte Anker

Na 116 jaar is brouwerij Witte Anker weer terug in Breda

BREDA - Na 116 jaar heeft de Bredase brouwerij Witte Anker een 'doorstart' gemaakt. Het eerste nieuwe biertje wordt eind volgende week getapt aan de Haven bij café Dok 19, op honderd meter van de plek waar de originele brouwerij tweeënhalve eeuw heeft gezeten.

De nieuwe brouwerij is opgericht door Roger Omers van Dok '19 en Hans Vermeulen van drankenhandel Het Bierhuis, die beiden afgelopen jaren een brouwersopleiding in Gent hebben gevolgd.

Hun eerste bier is een witbier met een 'mooi fris, fruitig en citrusachtig aroma'. Het wordt gebrouwen bij de onlangs gestarte Bierbrouwerij Breda op Takkebijsters, die zich richt op kleinere bierproducenten die zelf te weinig brouwcapaciteit hebben.

Volledig scherm
Het logo van de nieuwe brouwerij © Witte Anker

De naam Witte Anker is niet toevallig gekozen. Dok 19 is aan de Haven gevestigd. Daar staat op nummer 4 ook het pand waar tot 1901 een brouwerij zat, die volgens de geschiedschrijving zowel Den Anker als Wit Anker heeft geheten. De brouwerij startte daar in 1647. Op de gevel van het pand (dat nu als kantoor dienst doet) staat boven een deur nog steeds 'Den Anker'.

Overigens slaat de naam 'Anker' in dit geval niet op een anker van een schip maar op een oude wijnmaat. De nieuwe brouwerij heeft in zijn beeldmerk wel voor een scheepsanker gekozen. "Dat staat voor kwaliteit, vertrouwen en stabiliteit," aldus Omers.

Met hun brouwerij willen ze in beginsel vier bieren op de markt brengen: wit, blond, dubbel en tripel. In eerste instantie is het bier van de tap te krijgen in Dok 19 en op fles in Het Bierhuis. "We willen het in meerdere cafés in Breda gaan aanbieden en we zijn op zoek naar iemand die ons landelijk kan vertegenwoordigen. Maar we moeten ons natuurlijk eerst nog bewijzen," aldus Omers. 

In samenwerking met indebuurt Breda