Volledig scherm
© Kees Bennema/Hollandse Hoogte

Muziekdocenten bezorgd over toekomst muziekonderwijs Breda

BREDA - Muziekdocenten van de Nieuwe Veste maken zich ernstig zorgen over de plannen die de Bredase  instelling heeft voor de toekomst. Nieuwe Veste wil in vier jaar tijd de individuele muzieklessen gaan afbouwen. Bedoeling is dat die lessen straks door particuliere docenten worden overgenomen.  

En daarmee, zo vreest  een groep verontruste muziekleraren, wordt muziekles niet alleen minder bereikbaar voor een brede groep leerlingen, maar is het risico groot dat ook de kwaliteit van onderwijs keldert. 

Korte cursussen 

Nieuwe Veste kampt met afnemende overheidssteun en een krimpend budget. Voor de instelling aanleiding om de eigen werkwijze tegen het licht te houden. In het beleidsplan 'partner in participatie' wordt voorgesteld niet langer het beperkte budget te spenderen aan een kleine groep cursisten, maar om het te benutten voor een groter bereik. Meer naar de mensen toe, is het idee. Dus korte cursussen op scholen en wijkgebouwen en zo. Geen investeringen meer in dure individuele lessen. 

Dat bereik, begrijpen de docenten, zegt bijvoorbeeld pianist Erik Vlasblom. ,,Dat is alleen maar goed", voegt Hans Bloemen toe. Het kan enthousiasmeren. ,,Maar wat gebeurt daarna", vragen bijvoorbeeld Karin Rombouts en Guilermo Quintero, maar ook andere docenten, zich af. 

Bedoeling is dat degene die enthousiast zijn geworden doorverwezen worden naar particuliere docenten of muziekaanbieders als een fanfare en dergelijke. Maar wie ziet toe op de kwaliteit van het muziekonderwijs dat daar wordt gegeven?Muziekdocent is geen beschermd beroep. Iedereen mag les geven. 

BredaPas 

Komt bij, zo vrezen docenten, dat leraren die commercieel werken, kieskeuriger worden op wie aannemen. ,,Neem cursisten met een krasje", noemt Rombouts als voorbeeld. Leerlingen met een beperking, of cursisten die via een BredaPas of iets dergelijks recht op korting hebben. Dat zijn voor de particuliere docenten lastige gevallen. Ze vergen veel aandacht en leveren administratieve rompslomp op. Gevaar is, dat voor zulke leerlingen, die nu in de Nieuwe Veste met plezier muziek maken, straks geen plaats meer is. 

Maar onder docenten leven meer zorgen. Zo menen zij dat voorbij wordt gegaan aan de meerwaarde die Nieuwe Veste cursisten biedt. Doordat zoveel docenten samen les geven in eenzelfde gebouw, is uitwisseling en samenwerking vanzelfsprekend. Een leerling die bij de ene docent minder op zijn plek is, kan worden doorverwezen naar een ander. 

Samenspelen 

Bovendien biedt een instituut als de Nieuwe Veste cursisten de kans samen te spelen, podiumervaring op te doen, aan te haken bij initiatieven vanuit de kunsthoek, dus meespelen met een theaterproductie en zo. Daar leren zij veel van. Nieuwe Veste wil die samenwerkingen blijven stimuleren en faciliteren. ,,Maar sturen privédocenten hun cursisten door?" Zij hebben daar geen baat bij. Ze verdienen er niets aan. 

Eén en ander leidt tot een uitholling van het Bredase muziekonderwijs, vrezen de docenten. ,,Dat is zonde. Breda mag trots zijn op de vele talenten die nu doorbreken. Wij zijn bang dat daar een einde aan komt." 

  1. Ergernis over uitblijven herstel Bredase balkons

    Ergernis over uitblijven herstel Bredase balkons

    BREDA - Al acht maanden staan er stempels op het voor- en achterbalkon van Els van Genugtens flat aan de Agaatstraat in de Bredase wijk Brabantpark. En niet alleen daar; alle balkons van het gebouw zijn gestut. ,,En er gebeurt helemaal niets’’, zegt Van Genugten, die de stempels behoorlijk beu is, want ze staan in de weg. Ze wijst op een rotan stoel die over de leuning van het balkon hangt. ,,Die staat normaal op het balkon, maar daar is nu geen ruimte voor.’’

In samenwerking met indebuurt Breda