Volledig scherm
De bouwschutting bij de Grote Kerk in Breda © BN DeStem

Muurkunst op bouwschutting Grote Kerk Breda is nog best wel lastig

BREDA - De restauratie van de Grote Kerk in Breda duurt nog wel een jaar of tien. Gedurende die periode ontsiert een bouwschutting een deel van de omliggende Grote Markt. Kan die blinde wand niet worden voorzien van een muurschildering, wil de VVD-fractie in de gemeenteraad daarom weten. 

 Goed idee, vinden burgemeester en wethouders, waarna ze contact op hebben genomen met de initiatiefnemers van de Blind Walls Gallery. ,,Leuk idee, supertof’’, zegt Niek Nellen van het kunstenaarscollectief. ,,Alleen is de ondergrond een probleem. Misschien hadden ze daar eerder over kunnen nadenken.’’ Wat de kunstenaars bij de Grote Kerk missen is een vlakke ondergrond. De bouwschutting bestaat uit verticale strips die zich lastig laten beschilderen.

Een ‘passende verfraaiing’ 

Klopt, zegt Theo Andriessen, interim-directeur van de Stichting Grote Kerk. De huidige schutting blijft nog zo’n vier jaar op zijn huidige plaats staan. Daarna wordt hij verplaatst naar de andere kant van de kerk. Alles bij elkaar is de plaatsing van een schutting voor de komende tien jaar noodzakelijk. Daar hoort een ‘passende verfraaiing’ bij, aldus Andriessen. Daarom is hij in overleg met de Blind Walls Gallery. Misschien dat panelen uitkomst kunnen bieden voor de kunstenaars. Daar moeten ze het nog over eens worden. Maar hoe dan ook hoopt Andriessen dat er nog dit jaar een muurschildering komt die verwijst naar deze bijzondere plek in Breda.

Volledig scherm
De muurschildering van de Blind Walls Gallery in de Middellaan in Breda. © Blind Walls Gallery/Stein de Bont

In de Middellaan wordt zondag 18 augustus het nieuwste werk van de Blind Walls Gallery onthuld: de Oostenrijkse kunstenares Fraus Isa heeft daar twee zestien meter hoge schilderingen gemaakt die geïnspireerd zijn op de Kwatta-chocoladefabriek die hier ooit heeft gestaan. De onthulling vindt plaats om 16.00 uur. Tijdens de ceremonie is een van de oorspronkelijke ‘Kwatta-meisjes’ aanwezig.

In samenwerking met indebuurt Breda