Volledig scherm
© Shutterstock

Muis legt Hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Breda plat

De oorzaak van de langdurige storing tussen Breda en Rotterdam blijkt een muis. Het diertje wist een belangrijke kabel door te knagen.

De storing begon woensdagochtend na de spits rond Barendrecht. Onderzoek wees uit dat de storing werd veroorzaakt door een kabelbreuk. Na het onderzoeken van kilometers kabel, troffen monteurs de dader aan: een muis. Het dier was overleden op plaats delict. 

Het treinverkeer op de hogesnelheidslijn liep daardoor woensdag vertraging op, donderdag werd het treinverkeer op de HSL stilgelegd. 

,,We hebben duizenden kilometers aan kabels, daarom duurde het even voordat de oorzaak van de storing was gevonden'', aldus ProRail-woordvoerder Coen van Kranenburg. Plots werd de oorzaak duidelijk. Naast de kapot geknaagde kabel lag de dode muis.

,,Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe zo'n klein beest dat kan doen. Maar er zijn legio voorbeelden van problemen van buitenaf. Zoals spoorlopers, een omgevallen boom of koperdieven. Dit keer was het een piepkleine muis die exact de juiste kabel door wist te knagen.''

Het treinverkeer is inmiddels weer hervat. 

  1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Woning Ed Nijpels leegge­roofd: ‘Ook cadeaus die ik heb gekregen bij mijn afscheid als burgemees­ter van Breda'

    Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”

In samenwerking met indebuurt Breda