MOTI Breda koopt op valreep kunstwerken

BREDA -  Het Bredase museum MOTI heeft samen met het Stedelijk Museum Amsterdam zeventien digitale kunstwerken gekocht van (inter)nationale kunstenaars.  Opmerkelijk: MOTI bestaat nog twee weken. Vanaf januari gaat het, samen met Breda's Museum, op in het nieuwe Stedelijk Museum Breda. 

Dingeman Kuilman, directeur van het nieuwe Stedelijk Museum reageert niet verrast. ,,Nee", zegt hij. ,,De aankoop is bekend. Kunst koop je niet zomaar even op een namiddag. Daar wordt maanden, soms jaren aan gewerkt."

Zo ook in dit geval. MOTI was er, samen met het Stedelijk Museum Amsterdam, al ongeveer een jaar mee bezig. Kuilman: ,,Die samenwerking verplichtte MOTI om de aankoop door te zetten." Ook, omdat MOTI en het Stedelijk er al afspraken over hadden gemaakt met geldverstrekkers. 

Maar dat niet alleen: ,,Bij het samengaan van Breda's Museum en MOTI is gezegd dat de twee musea in 2016 gewoon hun programma's en projecten  kunnen en moeten afmaken. De aankoop is zo'n project dat al liep en dat MOTI nu afrondt."

Met als gevolg dat het Stedelijk Museum Breda meteen bij aanvang die zeventien nieuwe werken in collectie heeft. ,,Ja", zegt Kuilman. ,,En daar zijn we blij mee. MOTI heeft gedurende het bestaan een mooie collectie opgebouwd. Daar past het nieuwe werk bij. Wij kunnen er, voor nieuwe exposities in het Stedelijk Museum,  gebruik van maken." 

Hoeveel de digitale kunstwerken precies hebben gekost, wil het museum niet kwijt. Wel is duidelijk dat MOTI zijn deel van de aankoop betaalt met een deel van de 200.000 euro waarmee de Bankgiro Loterij het Bredase beeldcultuurmuseum dit jaar steunde. Het Stedelijk Museum Amsterdam krijgt financiële steun van het Tijl Aankoop Fonds en van een particuliere begunstiger. 

In samenwerking met indebuurt Breda