Volledig scherm
De Arraham moskee in Breda met imam Brahim Alaoui. © Edwin Wiekens / Pix4Profs

Moslims in Breda-Noord: 'In het heilige boek staat niet dat je ongelovigen moet haten'

BREDA - Terwijl de katholieke jongeren zich volgens pastor Ben Hendriksen schamen voor hun geloof, vertellen moslim jongeren in Breda-Noord openhartig over geloven vandaag de dag.

,,Hier in de Hoge Vucht zie je mensen niet vreemd kijken naar ons. Meer richting het centrum wel”, geven de Marokkaanse Alperen Teözerk (17) en Mohammed Elbaouchi (15) aan. Zij ervaren starende blikken omdat ze moslim zijn. ,,We gaan regelmatig naar de moskee. Meestal op vrijdag. Daar praten we ook over acceptatie. Als ik aan Wilders denk, dan denk ik: ‘laat hem maar praten, ik weet wel beter’, zegt Teözerk.

Met 92 verschillende nationaliteiten in de wijken van Breda Noord is het logisch dat er verschillende geloofsovertuigingen naast elkaar leven. De twee grootste geloofscentra zijn de Arrahman moskee met 800 leden aan de Archimedesstraat en de katholieke Franciscuskerk aan het Belgiëplein met 160 bezoekers per week. Een groot verschil.

,,Wij haten geen ongelovigen. In het heilige boek staat ook niet dat je ongelovigen moet haten ofzo. Ik heb veel Nederlandse vrienden en het feit dat ik Turks en gelovig ben, maakt ze niets uit. We respecteren elkaar gewoon”, vertelt Batuhan Noyan (18). Hij fietst samen met zijn vrienden Muhammed Belek (17) en Eren Kaya (16) door het park bij Geeren-Zuid. Batuhan en Muhammed zijn hier opgegroeid.

,,Ik bid vijf keer per dag en schaam me daar ook niet voor. Dat is wie ik ben en waar ik voor sta. Het is niet lastig om te bidden met school. Je kunt er gewoon rekening mee houden”, aldus Muhammed. Batuhan: ,,We gaan niet vaak naar de moskee om te bidden. Maar ik heb gehoord dat er een Turkse moskee naar Breda-Noord komt. Eigenlijk klopt dat Turkse niet. Het is een gebedshuis en daar is iedereen welkom, waar je ook vandaan komt.”

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

In samenwerking met indebuurt Breda