Moslimfamilies hechten er vaker aan hun dierbaren in ‘thuisstad’ Breda te begraven
BREDA - Steeds meer islamitische families in Breda spreken volgens D66-raadslid Faissal Boulakjar de wens uit begraven te kunnen worden in ‘hun’ stad. Dat betekent dat de enige islamitische begraafplaats, op Zuylen aan de Haagweg, uitgebreid moet worden. ,,En er is nog een upgrade nodig.”
De islamitische begraafakker, zoals Boulakjar het noemt, ligt op een mooie en intieme plek, vol weelderige bloemen. Er staan grafstenen met sierlijke Arabische namen en teksten. Wat achteraf gelegen, maar dat is niet hinderlijk, zegt Boulakjar.
Belangstelling groeit
Het raadslid is blij met Zuylen, die bijna vijftien jaar geleden de islamitische begraafplek beschikbaar stelde. Maar de tijden zijn wel veranderd, zegt hij. De belangstelling om hier begraven te worden groeit.
Zeker nu coronacrisis repatriëring naar landen als Turkije en Marokko lastig maakt. Komt bij dat volgens de principes van de Islam snel begraven, liefst binnen twaalf uur, noodzakelijk is.
Derde generatie
Boulakjar ziet een verschuiving: ,,In moslimfamilies komt het nu eerder ter sprake: wil je in Nederland, wil je in Breda begraven worden? Het is vaak de derde generatie die die vraag opwerpt. Er is meer bewustwording, meer hechting.”
In je eigen stad begraven worden, wordt steeds vaker gezien als vanzelfsprekend, zegt hij. ,,Je kan het ook zien als ultieme vorm van integratie. Een soort sluitstuk.”
Je kan het ook zien als ultieme vorm van integratie. Een soort sluitstuk.
Dan mag Zuylen een ‘prachtige’ plek bieden, er moet volgens Boulakjar wel nog het nodige gebeuren: ,,Om aan de voorwaarden van de Islam te voldoen. De begraafakker moet nog een upgrade krijgen, bijvoorbeeld met een routebewijzering. Maar het belangrijkste is het eeuwig grafrecht. Hopelijk kan Zuylen straks een volwaardige islamitische begraafplaats worden.”
Hij ziet moslimfamilies nu vaak uitwijken naar Almere, waar al een begraafplaats met eeuwig grafrecht is ingericht. Ook in steden als Rotterdam, Bergen op Zoom en Nuenen is extra aandacht voor die voorwaarden.
Wensen zijn haalbaar
Directeur Roel Stapper van Zuylen Uitvaartverzorging staat open voor de wensen. Op zich zijn die volgens hem ook wel haalbaar. Een uitbreiding van de begraafplaats levert, zegt hij, geen probleem op. Er is ruimte genoeg.
Maar het voor onbepaalde tijd begraven is volgens Stapper, in combinatie met onderhoud van de begraafplaats waar kosten aan verbonden zijn, wel een apart hoofdstuk.
Richting van het graf
Afgezien nog van de details: ,,De Islam wordt in Ethiopië bijvoorbeeld anders beleefd dan in Marokko. Dan gaat het zelfs over de richting van het graf naar Mekka.” Dat vergt maatwerk. Er zit wel al het een en ander in de pen.
Zo denkt Stapper aan de bouw van een tuinhuisje waar water voorhanden is en voor rituelen. Al met al gaat het wel om investeringen waar hij toch enige steun voor zoekt, zowel bij de gemeente als bij de moslimgemeenschap. (Lees verder onder foto)
De gemeente laat weten in overleg te zijn met de moskeebesturen. Want voorop staat, stelt het college, ‘dat iedere Bredanaar, indien hij of zij of diens nabestaanden dit wensen, in Breda begraven moet kunnen worden’.
Zelf heeft de gemeente alleen begraafplaats De Lichtenberg in Bavel in eigendom, maar daar geldt grafrecht van dertig jaar. De Wet op de lijkbezorging is verder aan de ‘markt’, stellen B en W.
Islamitische toegangspoort
Stapper hoopt er met de gemeente uit te komen. Intussen ziet de Stichting Islamitische Rustplaats Breda in wording, waar Boulakjar mede initiatiefnemer van is, graag een islamitische toegangspoort verrijzen. Daar wordt nog financiering voor gezocht. Boulakjar: ,,Zuylen is een constructieve partner. Er is beweging, dat is goed. Als de gemeente kan faciliteren, zou dat een mooie stap zijn.”
Ruimte geen probleem op Zuylen
Directeur Roel Stapper van Zuylen Uitvaartverzorging ziet ook een toenemende belangstelling vanuit de islamitische gemeenschap in Breda om op Zuylen begraven te worden. ,,Vaak zijn mensen in de moslimgemeenschap verzekerd voor repatriëring, dat is de cultuur. Maar voor de derde generatie is dat anders.”
Er zijn sinds 2007 87 overledenen uit de Bredase moslimgemeenschap op Zuylen begraven, er is volgens de directeur nog plek voor honderd graven. ,,En we beschikken over een uitbreidingsstuk voor nogeens 400 graven.”
Het gaat om een nu nog braakliggend stuk grond aan de andere kant van de haag, met op de achtergrond het pas gebouwde Generaal Maczek Memorial. Stapper: ,,Ruimte is voor ons geen punt, de grond is jaren geleden al bestemd voor islamitisch begraven.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het wordt zomer, dus Breda gaat weer op zoek naar stadsstrandjes
BREDA - Stijgende temperaturen en een aanhoudende periode van droogte zijn voor burgemeester en wethouders van Breda reden genoeg om weer eens na te denken over de inzet van stadsstrandjes. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUMCOLUMN
Een bloedende penis had allang in de CAO gestaan
Heb jij ooit gemerkt dat een vrouw op je werk zit te kreperen omdat ze ongesteld is, vraag ik mijn collega. Hij kijkt verbaasd: ,,Nee.” Dat verbaast me niks. Over vrouwelijke hormonen praten we als ze ons geil, sexy of zwanger maken. Maar o wee als we ervan bloeden of zweten. -
Op zoek naar verloren Joodse levens bij workshop in Breda
BREDA - Hoe kom je meer te weten over het leven van één van de Bredase Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog? Daarover gaat het op 19 mei bij een workshop in Nieuwe Veste. -
Foto-expositie in Maczek Memorial: Helden zijn van alle tijden
BREDA - Helden zijn van alle tijden. Dat is de invalshoek van de fototentoonstelling met die titel in het Maczek Memorial aan de Ettensebaan.
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Bekende eigenaar Lamborghini weigerde alcoholtest na aanrijding op A16: ‘Ga knock-out bij bloedtest’
BREDA - De bestuurder van de dure Lamborghini die zondagavond botste op de A16 bij Breda weigerde na afloop een alcoholtest. Dat levert hem een sanctie op van het Openbaar Ministerie, waarschijnlijk in elk geval een boete. Het gaat om de bekende zeep- en crypto-ondernemer Bob Ultee, die zelf stellig ontkent dat hij heeft gedronken. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
In samenwerking met indebuurt Breda