Moordonderzoeken stilgelegd ‘vanwege’ onderbezetting

BREDA - De recherche in West-Brabant heeft begin vorig jaar drie moord- cq doodslagonderzoeken stil moeten leggen vanwege onderzetting. Woordvoerder Dik Advocaat van de politie Zeeland-West-Brabant bevestigt dat.

Burgemeester Paul Depla van Breda deed deze uitspraak zaterdagochtend tijdens een interview op NPO Radio 1. Volgens Depla is het aan de burgers van West-Brabant niet uit te leggen dat Amsterdam veel meer recherchecapaciteit heeft, terwijl deze regio jaarlijks gemiddeld een vergelijkbaar aantal zware misdrijven telt. ,,Er is in feite een grote stedentoeslag als je kijkt naar de capaciteit bij de recherche’’, zei Depla.

Keuzes

De politie onderschrijft de beweringen van burgemeester Depla. Ook de aangedragen feiten en omstandigheden zouden kloppen. Dik Advocaat: ,,De druk op bij de recherche in Zeeland-West-Brabant is zeer groot. Als er zich veel ernstige incidenten in korte tijd aandienen, dan vraagt dat om keuzes die we eigenlijk niet willen maken. Zo werden er begin 2017, als gevolg van het grote aantal moorden die de laatste jaren worden gepleegd, drie onderzoeken tijdelijk stil gelegd. Het gaat om een in februari 2016 gepleegde fatale ripdeal te Ossendrecht, een doodgeschoten man in Tilburg (december 2016) en de dood van een 13-jarige jongen in Oosterhout in januari 2017. Ook voor andere ernstige geweldsdelicten was maar zeer weinig recherchecapaciteit beschikbaar, zoals schietincidenten in Breda en Etten-Leur.” In het geval van Breda gaat het volgens Depla om een poging tot liquidatie in het stadsdeel Haagse Beemden. 

Drugsbende

De regio heeft ook de afgelopen weken weer te maken gekregen met geweld en drugscriminaliteit. De burgemeester wees in het interview op de recente gewelddadigheden in Breda waarbij een dode en twee zwaargewonden vielen. Enkele woningen werden beschoten. In Oosterhout is veertig kilo cocaïne gevonden bij een politie-inval en bij een gezamenlijke actie in Nederland en België is een grote drugsbende opgerold. Veel leden van de bende komen uit West-Brabant. De hoofdverdachte bijvoorbeeld komt uit Sint Willebrord.

Depla onderstreepte in het interview wederom dat de landelijke politiek niet om de problemen in het zuiden van het land heen kan. Hij vreest anders voor een verdere toename van het drugsgeweld. 

Volledig scherm
In een flatwoning aan de Roeselarestraat in Breda waar de politie dinsdagochtend een inval deed. Later werd daar een overleden man aangetroffen. Een arrestatieteam viel de woning in de wijk Hoge Vucht binnen na een melding dat er wapens zouden liggen. Twee verdachten sloegen daarna op de vlucht en sprongen van een balkon. Beide personen raakten zwaargewond. © GinoPress B.V.
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3647 stemmen