Volledig scherm
Paaltjes in de Molenstraat van Breda, op trottoir langs bibliotheek Nieuwe Veste. © Saminna van den Bulk, BN DeStem

Molenstraat Breda wordt niet afgesloten

De Bredase Molenstraat blijft toegankelijk voor automobilisten. Dat meldt de gemeente Breda.

Afsluiten kan niet. Er zijn namelijk centrumbewoners die in de Molenstraat of Sint Annastraat een parkeerplaats hebben. Die moeten zij kunnen bereiken. Wel wordt nagedacht over een vorm van gereguleerde toegang.

Vorige week trokken Nieuwe Veste, wijkraad Stadshart/Valkenberg en ondernemers aan de bel. Zij pleiten voor een verkeersluwe Molenstraat en Sint Annastraat. Dat maakt die straten niet alleen aantrekkelijker, maar ook veiliger.

Het is een wens die overigens al jaren klinkt. Sterker, in 2015 kregen bewoners van de Sint Annastraat, die in het verlengde van de Molenstraat ligt, al te horen dat de gemeente zelfs al een plan had voor een gereguleerde afsluiting door middel van kentekenregistratie. Met zo'n systeem wordt met camera's bijgehouden wie wel en wie niet in een bepaald gebied mag komen.

Resultaten

Ook in de politiek is al vaker over dat systeem gesproken. Daaraan herinnerde GroenLinks het Bredase college vorige week nog eens. Die partij wees erop dat het college in november 2017 de opdracht had gekregen van om nog eens goed naar de methode te kijken. Voor maart 2018 zou het college de politiek inlichten over de resultaten van dat onderzoek. ,,We hoorden nog niks'', aldus Peter Bakker van GroenLinks.

Maar, zo zegt een woordvoerster van de gemeente: er is wel wat gebeurd. ,,In maart is een gesprek geweest met verschillende stakeholders. We willen de toegang van de binnenstad integraal aanpakken. Met na wat bij die bijeenkomst in maart is gezegd, kijken we nu wie, wanneer, waar in het centrum mag zijn. En hoe we dat technisch kunnen reguleren." En inderdaad: ,,Kentekentoegang lijkt op dit moment het meest passend."

Er wordt nu nagegaan wat de ervaringen zijn van gemeenten die al met zo'n systeem werken.

Paaltjes verplaatsen

Overigens wil Breda al wel snel de paaltjes gaan verplaatsen in de Molenstraat. Die staan nu op de stoep om te voorkomen dat lukraak auto's worden geparkeerd. Maar, zo blijkt, die paaltjes zijn zo geplaatst dat ze met name rolstoelers en mensen met een kinderwagen dwingen het wegdek op te gaan. ,,We zullen ze daarom binnenkort verplaatsten om de trottoirs toegankelijker te maken."

  1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Woning Ed Nijpels leegge­roofd: ‘Ook cadeaus die ik heb gekregen bij mijn afscheid als burgemees­ter van Breda'

    Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”

In samenwerking met indebuurt Breda