Volledig scherm
© Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Moe, maar voldaan na week Serious Request

Een week lang was Peter van Belle de directe buurman van het Glazen Huis op de Grote Markt in Breda. ,,We hebben een zeer hectische maar fantastische week gedraaid," zegt de uitbater van Hotel de Klok annex restaurant De Colonie.

Vanuit de serre in het restaurant zagen de gasten een voortdurende stroom van mensen langskomen die geld wilden doneren in het brievenbus van het Glazen Huis. In het hotel zaten veel gasten die specifiek voor Serious Request naar Breda waren gekomen.

Verderop op de Grote Markt heeft Nanda Koomans drie cafés: Vulling, 't Hart Breda en Fernanda. ,,Het is heel goed bevallen", zegt Koomans. ,,Met 't Hart en Vulling zijn wij vrijdagnacht de hele nacht open gebleven. Tussen drie en zes was het wat minder druk maar tegen acht uur zaten we weer vol met koffiedrinkende mensen."

Van te voren was menig winkelier bang dat er minder omzet zou worden gedraaid. Sjoerd van Aalst heeft in zijn tapijtenzaak in de Catharinastraat weinig klanten gehad. Hij heeft het dan ook wel gehad met de evenementen in de stad. ,,Het lijkt wel of mijn winkel op een evenemententerrein staat. Dat gaat ten koste van de omzet."

De winkeliers in de grotere winkelstraten hebben wel een goede week gehad, is de indruk van John Bodar van tabaks- en koffiezaak De Compagnie in de Torenstraat. ,,Je merkt dat Serious Request deze keer niet in de kerstvakantie was. Daardoor zijn de bezoekersaantallen wat te hoog ingeschat. Maar het was ook in de winkels te merken dat er veel mensen van buiten de stad waren. Niet dat die allemaal iets kopen, maar die mensen leren Breda zo wel goed kennen."

Voor veel bewoners van de binnenstad was het een week lang improviseren, met name voor degenen die met hun auto moeilijk bij hun woning konden komen. ,,Dat had wel beter geregeld kunnen worden", zegt Piet Maanders van de wijkraad.

Hoeveel mensen Breda bezocht hebben, kan burgemeester Paul Depla nog niet zeggen. ,,Op zondag bij de start was het heel druk. Vrijdag en zaterdag waren echt de drukste dagen", aldus Depla.

Hij blikt tevreden terug op het verloop. ,,We hebben veel veiligheidsmaatregelen genomen. Sommigen vonden dat overdreven, anderen vonden het te weinig. Maar het belangrijkste is dat alles goed gegaan is. Zeker rond het Glazen Huis is er helemaal niets vervelends voorgevallen."

In samenwerking met indebuurt Breda