Mislukte plofkraak Zundert: ‘Sta je daar in je badjas met de lont van die bom voor je neus!’

,,Ik deed de deur open en zag een koord voor mijn deur hangen. Ik dacht nog wat moet dat afzetlint hier? Bleek het de lont van die bom te zijn. Sta je daar  in je groene badjas, ik schrok me dood.‘’

De Zundertse van middelbare leeftijd (‘mijn naam hoeft er echt niet bij hoor’) is nog nauwelijks bekomen van de schrik na de mislukte plofkraak in haar dorp die donderdagochtend in alle vroegte het leven in hartje Zundert een paar uur op z’n kop zette.

Twee mannen stopten rond half vier een zwaar explosief in de pinautomaat van de ABN AMRO aan de Molenstraat met de bedoeling de automaat op te blazen. Maar vermoedelijk worden ze gestoord en gaan er vandoor, de dodelijke bom in de vorm van een cassette van zestig centimeter lang in de automaat achterlatend.

Zonder het zelf te beseffen was de Zundertse die in de buurt van de pinautomaat woont, getuige van de actie. ,,Ik was heel vroeg wakker, rond half vier, toen ik wat hoorde. Ik keek naar buiten en zag wat licht bij de automaat. Kort daarop hoorde ik een scooter hard wegrijden.’’ Nog altijd nietsvermoedend valt de Zundertse in de bank in slaap.

Totdat een kleine twee uur later de deurbel gaat, ze open doet en daar de lont van de bom ziet hangen. Omdat ook een agent schreeuwt dat ze weer naar binnen moet, besluit ze met haar man via de achterkant het huis te verlaten. In een horecazaak verderop worden ze opgevangen, net als de bewoners van een appartementencomplex nabij de pinautomaat.

Quote

Die robot ging helemaal uit z’n eigen. En ik zat ook nog eens eerste rang. Ja, je maakt wat mee in Zundert.’’

Lisa Gommers-Jacobs, Gedupeerde mislukte plofkraak

Onder hen ook de 80-jarige Lisa Gommers-Jacobs. Van een afstandje ziet de bejaarde vrouw hoe een robot van de inmiddels ook gearriveerde explosieven opruimingsdienst (EOD) de bom met de nodige omzichtigheid de bom in de vorm van een cassette van zestig centimeter lang uit de automaat weet te halen.

,,Oh’’, is ze een paar uur later als de bewoners inmiddels weer terug zijn in hun appartementen nog altijd zwaar onder de indruk. ,,Die robot ging helemaal uit z’n eigen. Mooi om te zien hoor. En ik zat ook nog eens eerste rang. Ja’’, lacht ze, ,, je maakt wat mee in Zundert.’’

De bom is dan in het buitengebied, in de buurt van het zwembad, al tot ontploffing gebracht. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor. Wel zijn er camerabeelden van het tweetal. Daarop is te zien hoe ze op een scooter komen aanrijden bij de automaat. De integraal-helmen die ze dragen, houden ze op. Op de helm zit een blauw lampje dat ze voldoende licht verschaft om de bom in de automaat te plaatsen.

Quote

Waarom ze opeens vertrokken? Misschien zijn ze wel geschrok­ken toen ik, om naar buiten te kunnen kijken, het rolgordijn omhoog heb gedaan

Omwonende van de ABN AMRO-pinautomaat

Kort daarop, zo is op de beelden die zijn gemaakt met de camera van een bewoner, gaat het tweetal er op volle snelheid vandoor. Het gebruikte gereedschap voor de pinautomaat achterlatend. ,,Waarom ze opeens vertrokken? Ik weet het niet’’, denkt de Zundertse hardop. ,,Misschien zijn ze wel geschrokken toen ik, om naar buiten te kunnen kijken, het rolgordijn omhoog heb gedaan.’’

,,Gelukkig maar dat ze hun plannen niet ten uitvoer hebben gebracht’’, mompelt de zoon van Lisa. ,,Volgens mij was het een zware bom, dan had het hier echt goed fout kunnen gaan.’’

Volledig scherm
Na de ontdekking van het explosief in de pinautomaat van de ABN AMRO was een deel van de Molenstraat enkele uren afgesloten. © MaRicMedia/ Perry Roovers

Cashen met plofkraken: gemiddelde opbrengst ruim een ton

In Zundert mislukte de plofkraak, maar in veel gevallen lukt het criminelen nog altijd wel een pinautomaat tot ontploffen te brengen. En de buit liegt er, zo blijkt uit onderzoek, vaak niet om. De gemiddelde opbrengst bedraagt ruim een ton.

Dat blijkt uit tientallen plofkraakzaken die de afgelopen jaren voor de rechter kwamen. In sommige gevallen bedroeg de buit zelfs enkele tonnen. Voor zover bekend was de hoogste opbrengst in Nederland 227.500 euro, buitgemaakt bij een plofkraak in Enschede.

Een lucratieve vorm van criminaliteit dus. Toch komen plofkraken in Nederland door de verbeterde veiligheidsmaatregelen bij pinautomaten, steeds minder vaak voor. Schommelde het aantal jarenlang rond de honderd, in 2017 waren dat er nog maar 74 en vorig jaar zelfs nog maar 42.

De criminelen hebben hun werkterrein verlegd naar Duitsland waar de beveiliging van geldautomaten achterloopt bij die in Nederland. Bij het oplossen van de kraken werken de Nederlandse en Duitse politie sinds enige tijd nauw samen. Zo werden vorig jaar in Nederland 98 verdachten opgepakt, van hen waren er 49 betrokken bij het kraken van geldautomaten in Duitsland.

In samenwerking met indebuurt Breda