De Anneville-eik, in de volksmond Troeteleik.
Volledig scherm
De Anneville-eik, in de volksmond Troeteleik. © Jan Stads/pix4profs

Minister Van Nieuwenhuizen: 'Alsnog kijken naar oplossing voor bedreigde Troeteleik'

ULVENHOUT - Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil alsnog bekijken of de Troeteleik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout behouden kan blijven. De met kap bedreigde eik is verkozen tot Boom van het Jaar 2018.

"Deze verkiezing laat opnieuw zien hoe groot de betrokkenheid is en hoe breed de wens om de boom te sparen", laat Van Nieuwenhuizen via haar woordvoerster weten. "De minister gaat daarom met betrokken partijen in overleg om te kijken of we tot een oplossing kunnen komen."

De 180 jaar oude eik won de verkiezing met een straatlengte voorsprong op nummer twee, de Troostboom in het Zuid-Limburgse Heerlen.  De Troeteleik wordt nu de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing in 2019.

Eerder dit jaar kon iedereen een boom nomineren voor de verkiezing, georganiseerd door SBNL Natuurfonds. Dat is een landelijke natuurorganisatie die haar fondsen inzet om particulier natuur- en landschapsbeheer te ondersteunen. De longlist leverde 265 aanmeldingen op, waarna een jury twaalf bijzondere exemplaren uitkoos, uit elke provincie één. Daarbij werd niet zozeer gekeken naar het uiterlijk van de bomen, maar vooral naar het verhaal dat er achter de inzending schuilging.

Snelweg

De Troeteleik staat nu nog in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout, maar moet over een paar jaar wijken als de snelweg wordt verbreed van vier naar zes rijstroken. Rijkswaterstaat heeft in een eerder stadium onderzocht of behoud van de boom mogelijk was. Verplaatsing zou de eik niet overleven. 
Maar laten staan kan ook niet, was uiteindelijk het standpunt. Omdat het nabijgelegen viaduct niet breed genoeg is, moet Rijkswaterstaat de middenberm gebruiken voor de verbreding. De eik staat dan in de weg. Een nieuw viaduct zou kunnen, maar dat dat op z'n minst 3,5 miljoen euro kosten. Dat extra budget is er niet, benadrukte Rijkswaterstaat twee weken geleden nogmaals. Zowel de landelijke Bomenstichting als de Stichting Nationale Boomfeestdag dringt aan op behoud van de boom. 
Minister Van Nieuwenhuizen is inmiddels tot de conclusie gekomen dat er wellicht toch mogelijkheden zijn om de boom te sparen. "De afgelopen jaren heeft Rijkswaterstaat in overleg met anderen gekeken naar een manier om deze monumentale boom te sparen. Een goede en betaalbare oplossing hebben we met z'n allen nog niet gevonden. Toch gaat de minister opnieuw bekijken of er een oplossing te vinden is. De planning in het wegproject biedt  daar ruimte voor", aldus de woordvoerster van de minister. 

Motie van treurnis

SBNL Natuurfonds benadrukt dat zij in de strijd voor het behoud van de Troeteleik 'geen partij' is. "Landschapselementen die moeten sneuvelen vanwege uitbreiding van mobiliteit is iets waar veel inzenders van genomineerde bomen zich zorgen om maken", aldus Maaike Brasz van SBNL Natuurfonds. "Zowel heroïek als tragiek rondom de Troeteleik komt hierin naar voren. Of zoals een van de vakjuryleden aangaf: het aantal uitgebrachte stemmen verwoordt een motie van treurnis."
Wanneer en wanneer de prijsuitreiking aan de eigenaar van de winnende boom gaat plaatsvinden is nog onzeker vanwege de locatie van de boom, laat Brasz weten.

In samenwerking met indebuurt Breda