Volledig scherm
Gemeenteraad Breda © Foto Dion Sillen/Raadsgriffie Breda

Minder geld voor jeugdhulp, zorg en armoedebestrijding in Breda

BREDA - Er is de komende jaren fors minder geld beschikbaar voor de sociale sector in Breda. In vier jaar moet 40 miljoen euro bezuinigd worden op zaken als jeugdhulp, wmo, sociale werkvoorziening en armoedebestrijding. 

Een meerderheid van de gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met de begroting voor 2019 waarin de bezuinigingen in het ‘sociale domein’ voor volgend jaar (en de jaren erna) zijn opgenomen.  

De bezuinigen zijn nodig omdat gemeenten veel minder geld van het rijk krijgen voor het sociale domein. Hoe de bezuinigingen precies worden ingevuld, is nog niet bekend. Mede daarom stemden oppositiepartijen SP, GroenLinks en CDA tegen de begroting. Ze accepteren wel dat er geld bespaard moet worden, maar vinden dat de hoogte van het bedrag en het tempo van de bezuinigingen niet bij voorbaat vast moeten staan.  

Pijn

De coalitie (VVD, D66, PvdA) houdt echter vast aan de plannen en kreeg daarbij steun van 50Plus en Breda '97.  “We moeten de tering naar de nering zetten,” aldus Arnoud van Vliet (VVD). Arjen van Drunen (PvdA) verdedigde  de plannen eveneens, maar erkende wel dat ze niet ‘makkelijk of leuk’ zullen zijn. “Ze gaan zeker pijn doen,” zei Van Drunen, die wel de hoop uitsprak dat de landelijke politiek een deel van de rijksbezuinigingen terugdraait, waardoor gemeenten meer lucht krijgen. 

Werknemers

Wat CDA, GroenLinks en SP vooral steekt is dat de gemeente niet eerst een plan maakt samen met werknemers uit de zorg, vrijwilligers en cliënten om te kijken waar en hoeveel er bezuinigd kan worden. “Wij missen de beweging van onderop,” aldus Jeroen Bruijns (CDA). 

Als blijkt dat het onverantwoord is om 10 miljoen per jaar te bezuinigen - bijvoorbeeld omdat mensen te weinig zorg zouden krijgen - moet elders geld vandaan komen, zo vinden CDA, GroenLinks en SP. De laatste twee partijen gaven donderdagavond al nadrukkelijk aan dat wat hen betreft de OZB-belasting wel wat omhoog kan.

In samenwerking met indebuurt Breda