Volledig scherm
Rechercheurs doorzoeken in Den Hout een voormalige wapenopslag van Jan B. op sporen van de moord op Freddy Janssen. © Hessel de Ree

Minder criminaliteit in West-Brabant, maar aantal zware delicten neemt toe

TILBURG - De criminaliteit in de politieregio Zeeland-West-Brabant is opnieuw gedaald. Dat blijkt uit de jaarcijfers van 2015 die de politie donderdag presenteerden. De toename van het aantal zware delicten is wel reden tot zorg.

Naast een forse afname van woninginbraken en straatroven, daalden ook de bedrijfsinbraken. Daarentegen steeg het aantal overvallen. Verontrustend is dat de zware criminaliteit zich steeds nadrukkelijker manifesteert.

Inbraken nemen af
Het aantal woninginbraken nam af van 6076 naar 5295, een daling van 15 procent. Ten opzichte van 2013 zijn de woninginbraken met 32 procent afgenomen. Bij ongeveer 30 procent van de woninginbraken bleef het bij een poging. In totaal werden er 530 verdachten aangehouden. Daarmee werd nog geen tiende van de woninginbraken opgehelderd.

Andere gevallen van inbraak kwamen in 2015 ook minder voor. In auto's werd 6567 ingebroken, dat is 5 procent minder dan het jaar ervoor. Eenzelfde afname liet het aantal bedrijfsinbraken zien. In deze gevallen was het 2454 keer raak.

Overvallen toenemend probleem
Terwijl de criminaliteit in het algemeen daalde, vormden overvallen een negatieve uitzondering. Het aantal gevallen nam toe met 8 procent. In 2015 kwam de teller op 112 overvallen (waarvan 12 pogingen) terwijl in 2014 nog sprake was van 104 overvallen. Vooral in de laatste twee maanden van 2015 was er volgens de politie sprake van een forse toename. Een derde van alle overvallen werd tot nu toe opgelost, daarbij werden 104 verdachten aangehouden.

Wel daalde het aantal straatroven fors met 27 procent. In 2014 gebeurde het 312 keer, in 2015 228 maal. Van de straatovervallen werd 30 procent opgelost en werden er 125 verdachten opgepakt. Opvallend daarbij is dat het aantal aanhoudingen is toegenomen terwijl het aantal aangiften is gedaald.

Zware criminaliteit neemt toe
Het aantal slachtoffers van moord- en doodslag steeg naar een recordhoogte van zeventien, in 2014 waren er nog twaalf dodelijke slachtoffers te betreuren. Van de zeventien hadden er negen een criminele achtergrond, van de andere slachtoffers lag de oorzaak in de relationele sfeer.

De politie blijkt ook een dagtaak te hebben aan het oprollen van hennepkwekerijen. Per week werden er twaalf ontmanteld, waarbij 745 verdachten werden aangehouden. Bij de verdachten is direct € 4,5 miljoen aan crimineel vermogen ontnomen. In totaal werden er 107.447 planten en 73.653 stekken geruimd.

Aantal verkeersongevallen blijft nagenoeg stabiel
Het aantal dodelijke slachtoffers als gwevolg van een verkeersongeval kwam in 2015 op 60, één minder dan het jaar ervoor. Twee zaken valt de politie daarbij op, een flinke toename in het aantal slachtoffers ouder dan 65 en het aantal ongevallen met meerdere dodelijke slachtoffers. Het aantal verkeersgewonden nam in 2015 met 2173 licht toe ten opzichte van 2014. Toen raakten 2145 personen gewond bij een verkeersongeval.

Lees vrijdag meer in BN DeStem

In samenwerking met indebuurt Breda