Volledig scherm
© Thinkstock

Microfoons speuren in Breda-Noord naar vuurwerkknallen

BREDA - In de Hoge Vucht in Breda-Noord worden rond de jaarwisseling op diverse plekken microfoons geplaatst die vuurwerkknallen detecteren. Daardoor kunnen mensen die zware knallen veroorzaken snel worden opgespoord en aangesproken.

Als eerste gemeente in Brabant start Breda dit jaar een pilot met een zogeheten 'knal detectie-instrument'. Met het systeem kan redelijk nauwkeurig de locatie van een zware knal worden bepaald. Het systeem registreert de explosie en maakt die binnen enkele seconden via een app zichtbaar op een tablet of smartphone, zodat toezichthouders (boa's, politie, jongerenwerkers) snel in actie kunnen komen.

Het is één van de innovaties die de gemeente Breda rond de jaarwisseling inzet om vuurwerkoverlast tegen te gaan, schrijft burgemeester Paul Depla in een brief aan de gemeenteraad.

Volgens een woordvoerster van de gemeente werkt het systeem met microfoons die op strategische plekken op hoge gebouwen worden geplaatst. Door de onderlinge samenhang kunnen de microfoons bepalen wat de locatie van de knal is.

Zeven microfoons

"Er komen zeven microfoons in de Hoge Vucht als een pilot voor Breda. We hebben voor die wijk gekozen omdat daar al twee jaar een traject loopt om overlast door vuurwerk in te perken. De app zal ook worden gebruikt door buurtvaders," aldus de woordvoerster.

Een andere vernieuwing is de 'tactische inzet' van de Beter Buiten-app, waarmee schades aan publieke eigendommen door vuurwerk worden geregistreerd. Door die meldingen beter te bestuderen, kunnen sneller patronen worden ontdekt en kan er sneller worden ingegrepen.

Op basis van positieve ervaringen van de afgelopen twee jaar is er in Breda nu geen locatie als hotspot aangewezen waar gemeente en politie extra alert zijn op overlast. Dat betekent dat er (buiten de 'knalpilot') geen aparte draaiboeken zijn opgesteld voor wijken als Westeinde en Geeren-Noord. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda