Volledig scherm
Onderdeel van de verbouwing van Mezz is ook dat de achterkant wordt uitgebreid met een opslagruimte, die geïntegreerd wordt in het landschap door er een groene heuve over heen aan te leggen. © Design Erick van Egeraat

Mezz wil fors meer (en jonger) publiek

BREDA - Het Bredase poppodium Mezz wil het aantal betalende bezoekers flink gaan opschroeven. Vorig jaar trok Mezz 36.000 mensen die entree betaalden voor een activiteit  Dat aantal moet in 2021 op ruim 50.000 uitkomen en vervolgens tot  meer dan 55.000 doorgroeien. 

Dat blijkt uit het bedrijfsplan dat Mezz aan de gemeente heeft gepresenteerd en  door wethouder Marianne de Bie als 'solide' is beoordeeld, zo schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad. 

De raad heeft er eind vorig jaar meer ingestemd dat het Mezz-gebouw (eigendom van de gemeente) voor 1,8 miljoen euro verbouwd wordt. De raad verbond daar wel de voorwaarde aan dat Mezz meer 'cultureel ondernemerschap' ontwikkelt, zodat er een gezonde exploitatie mogelijk is. 

Jongere doelgroep

In een vernieuwd bedrijfsplan heeft Mezz nu aangegeven hoe de organisatie meer toekomstbestendig wil worden. Om meer betalende bezoekers te trekken - Mezz heeft jaarlijks ook zo'n 15.000 mensen die naar gratis activiteiten komen - streeft de organisatie naar een breder publieksbereik. 

"De traditionele popzaalbezoeker is vaak boven de dertig. We willen nu meer ook een jongere doelgroep bereiken met nieuwe initiatieven," zegt Mezz-directeur Frank van Iersel desgevraagd. Verder rekent Mezz op meer bezoekers van buiten Breda door een meer onderscheidende programmering te gaan voeren. 

Chassé Theater

Verder wil Mezz meer gaan samenwerken met andere organisaties. Eén daarvan is het Chassé Theater, daarmee wil Mezz gezamenlijk promotie gaan doen van zowel het programma als de verhuurmogelijkheden van de zalen.  

In 2019 vindt de verbouwing van Mezz plaats, waarbij onder andere de grote zaal en de foyer beter worden ingericht. "De opbrengst per bezoeker gaat omhoog door verbetering van de horecavoorzieningen en de nieuwe foyer,"  aldus Van Iersel. 

Kleine zaal

In de verbouwing is nog niet de door Mezz zo gewenste uitbreiding van de kleine zaal opgenomen. In het bedrijfsplan is daar wel van uitgegaan. "We zijn daar nog over in gesprek met Mezz, maar het is een serieuze optie," zegt wethouder De Bie. Mocht die kleine zaal worden uitgebreid - wat op zijn vroegst in 2020 kan gebeuren - dan betaalt Mezz de kosten terug in de vorm van een hoger huur. 

Mezz heeft in 2015 en 2016 rode cijfers geschreven. Maar vorig jaar is weer een kleine winst geboekt. "En dit jaar gaan wel zelfs heel goed," aldus Van Iersel.

In samenwerking met indebuurt Breda