Optreden van de Jeugd van Tegenwoordig in Mezz.
Volledig scherm
Optreden van de Jeugd van Tegenwoordig in Mezz. © CHARLOTTE AKKERMANS

Mezz mag verbouwen, maar moet eerst beter zijn best doen

BREDA - De verbouwing van poppodium Mezz in Breda kan in principe doorgaan. Maar eerst moet Mezz aan een aantal voorwaarden voldoen. Daar is ook nog enige tijd voor omdat de verbouwing pas op zijn vroegst in 2019 plaats zal vinden. 

Dat bleek donderdagavond bij een vergadering van de gemeenteraad. Onlangs werd bekend dat de verbouwing van Mezz 1,8 miljoen euro gaat kosten. Dat is 4,5 ton meer dan de gemeente heeft begroot. Het college wilde daarom een besluit over de verbouwing over de verkiezingen van 2018 heen tillen. 

Slechte huisvesting

Op initiatief van GroenLinks  is het onderwerp toch nu al op de agenda gezet. Wat  Peter Bakker van GroenLinks betreft, wordt de extra 4,5 ton gewoon uitgetrokken voor de verbouwing.  Hij wijst er daarbij op dat de raad eerder zelf besloten heeft dat het gebouw op orde gebracht moet worden. "Het geld geven we ook liever uit aan extra culturele activiteiten. Maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen.  We kunnen Mezz niet op achterstand blijven zetten met een slechte huisvesting."

Ook de meeste andere fracties vinden dat de 'basis op orde' moet worden gebracht van het gebouw (de verbouwing voorziet onder meer in een verbeterde grote zaal en een ruimere laad- en losruimte) en willen het geld wel beschikbaar stellen. Maar ze stellen daarbij wel eisen aan de directie van Mezz. 

Broek ophouden

"Mezz zal zijn eigen broek op moeten gaan houden, anders zijn we er klaar mee," zei Eddie Förster van de VVD, die daarmee refereerde aan de verliezen die Mezz maakt.  Hij wil dat Mezz met een goed voorstel komt om ook de kleine zaal te verbouwen (dat zit niet in het huidige plan). Volgens Mezz is die uitgebreide kleine zaal hard nodig voor een goede exploitatie. Mezz wil dat zelf wel financieren met een lening. 

Mieke Nuijen van D66 wil dat Mezz meer ondernemerschap laat zien. "Je kunt niet alles afwentelen op slechte huisvesting." Ook zij wil eerste een goede businesscase zien voordat het extra geld beschikbaar wordt gesteld. 

Privatisering

Peter Elbertse van de fractie Elbertse/Groeneweg vindt dat er een onderzoek naar de toegevoegde waarde van Mezz moet worden gedaan.  Ook opperde hij - net als het CDA - dat er naar een eventuele privatisering van het gebouw kan worden gekeken. 

Waar de extra 4,5 ton vandaan moet komen, is overigens nog niet duidelijk. Dat geldt ook voor welke voorwaarden nou precies gesteld gaan worden aan Mezz. Zowel de partijen als wethouder Marianne de Bie gaan zich daar verder over buigen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda