Mezz: extra geld voor verbouwing

De partijen in de Bredase gemeenteraad trekken 450.000 euro extra uit voor de verbouwing van poppodium Mezz aan de Keizerstraat. Wel willen ze graag meer openheid over het aangeleverde businessplan.

Peter Bakker (GroenLinks) sprak donderdagavond over 'goed nieuws voor de cultuurliefhebber en de popliefhebber'. Jos van Etten (Breda '97) ging ook akkoord met de extra bijdrage: ,,Op voorwaarde dat het daar ook bij blijft."

Volgens VVD'er Eddie Förster is er voor Mezz nu 'geen enkel excuus meer niet de eigen broek op te houden.'

De verbouwing van Mezz moet 1,8 miljoen euro gaan kosten: 450.000 euro meer dan in eerste instantie werd begroot. Daarop wilde het gemeentebestuur de verbouwing uitstellen, maar de gemeenteraad kwam met een motie om de Mezz niet langer in onzekerheid te laten zitten. Er moest zo snel mogelijk 1,8 miljoen op tafel komen, en aan dat verzoek gaf wethouder Marianne de Bie gehoor. De extra tonnen moeten van de algemene reserve in de investeringsreserve worden gestort.

Cultureel ondernemerschap

De extra bijdrage kwam wel met een voorwaarde: de directie van Mezz moest een businessplan opstellen en indienen voor 1 maart, waarin wordt beschreven hoe het poppodium weer zwarte cijfers gaat schrijven. Oftewel: ,,Mezz moet meer cultureel ondernemerschap laten zien", aldus cultuurwethouder Marianne de Bie.

Het businessplan is volgens haar 'keurig' aangeleverd. Alle partijen willen graag openheid over het plan dat er ligt, maar delen zit er volgens De Bie niet in: ,,Dat doen we nooit met businessplannen." Het plan wordt nu eerst in 'ambtelijke orde' besproken. 

Herinrichting

Volgens de wethouder heeft het bestuur opties tot samenwerking opgegooid: andere oefenruimtes, samenwerkingen met festivals. ,,Dat hele palet gaan we met hen doornemen." In een later stadium wil de wethouder deze opties ook met de raad bespreken.

De verbouwing staat gepland voor 2019. Vooralsnog gaat het om een herinrichting van de grote zaal, het balkon en de foyer. Ook moet de laad- en losruimte worden vergroot.

Volledig scherm
De raad gaat akkoord met een extra bijdrage van 450.000 euro voor de aanpak van poppodium Mezz. © Ingrid Bertens
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda