De Inflatable Refugee in Venetië.
Volledig scherm
De Inflatable Refugee in Venetië. © Dirk Kinot

Metershoge, opblaasbare vluchteling komt naar Breda

BREDA - Een metershoge opblaasbare vluchteling vaart woensdag 20 september het Spanjaardsgat in Breda binnen. De 'Inflatable Refugee' is onderdeel van het Graphic Matters-festival en bedoeld om de vluchtelingenstroom onder de aandacht te brengen.

De zes meter hoge opvallende verschijning voer eerder al door de wateren van onder meer Venetië en Kopenhagen, en is nu voor het eerst in Nederland. De vluchteling is een creatie van het Belgische kunstenaarsduo Schellekens en Peleman. 

De zes meter hoge opblaasbare vluchteling.
Volledig scherm
De zes meter hoge opblaasbare vluchteling. © Schellekens & Peleman

,,Migratieproblemen zijn aan de orde van de dag en vullen iedere avond het journaal; toch blijft het vluchtelingenprobleem voor veel Nederlanders een ‘ver-van-mijn-bed-show’. De Inflatable Refugee confronteert met zijn opvallende vertoning de inwoners van Breda met zijn aanwezigheid'', zo schrijft de organisatie van Graphic Matters. ,,Arriveert hij in een veilige haven of zal hij worden weggestuurd? Een kans of een probleem?''

De figuur is gemaakt van hetzelfde materiaal als de boten die door mensensmokkelaars gebruikt worden om de overtocht te maken. Te broos om de zeeën te trotseren, waardoor het de figuur een extra kwetsbaarheid moet geven.

Graphic Matters, het festival voor grafisch ontwerp vindt van 22 september tot en met 22 oktober plaats in Breda. 

De vluchteling vaart woensdag 20 september rond 15:00 uur het Spanjaardsgat binnen.

De PVV Brabant heeft vrijdag vragen over het project gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten (GS). De fractie weten wat de kosten van het project zijn en hoe de provincie er via marketingorganisatie VisitBrabant bij betrokken is. De PVV noemt het in haar brief 'waanzin om belastinggeld te verspillen aan het verheerlijken van massa-immigratie'. Ze vraagt GS eventuele bijdragen en samenwerking via VisitBrabant stop te zetten. 

In samenwerking met indebuurt Breda