Volledig scherm
Artist impression van de hoofdingang aan de Ginnekenstraat van de vernieuwde Houtmarkt-passage ) © Maas-Jacbos

Metamorfose voor Houtmarktpassage in Breda

BREDA - Compleet vernieuwde entrees, een extra ingang aan de Akkerstraat, geen overkapping meer en glazen puien aan alle kanten. Als alles volgens plan verloopt, heeft de Bredase Houtmarktpassage over ruim een jaar een ware metamorfose ondergaan.

"We gaan het ook niet langer passage noemen, maar gewoon Houtmarkt," zegt Kris Maas van projectontwikkelaar Maas-Jacobs. Het ontwerp van het vernieuwde winkelgebied is nu gereed. Volgens Maas staan de gemeente en de Vereniging van Eigenaren van de bovengelegen appartementen in principe positief tegenover de plannen.

Men at work

Maas-Jacobs is samen met Marcel van Gelderen van modeketen Men at Work (die ook een winkel in de passage heeft) inmiddels eigenaar van bijna alle vastgoed in de passage. De renovatie werd al eerder aangekondigd. Op dit moment is er sprake van een overgangsfase en zitten er vooral tijdelijke winkels. Welke zaken straks terugkeren is - op Men at Work na - nog niet duidelijk.

Volledig scherm
Aan de binnenzijde verdwijnt de overkapping, maar blijven wel balken liggen. © Maas-Jacobs

"Er is ruimte voor ongeveer twintig winkels. Aan de kant van de Ginnekenstraat willen we enkele tophuurders hebben, bekende winkels. Meer naar binnen is dan ruimte voor opkomende mode- en lifestyle merken," zegt Maurice Vermeulen van Business 2 Real Estate, die zich met de verhuur bezig houdt. De nadruk ligt echt op winkels, er zal hooguit een beetje daghoreca komen," zegt Maas. "Denk bijvoorbeeld aan een zaak als Starbucks," vult Vermeulen aan.

De nieuwe eigenaren willen er veel meer een straatje van maken dan een passage. Daarom verdwijnt ook de overkapping. Wel blijven de balken liggen, waar dan begroeiing over heen komt.

Hoge plafonds

Volledig scherm
De nieuwe ingang aan de Akkerstraat) © Maas-Jacobs

Aan de Ginnekenstraat komt nog maar één ingang. Daar krijgen de winkels hoge glazen puien en vijf meter hoge plafonds. Ook de ingang komende vanaf de Halstraat wordt veel aantrekkelijker gemaakt en nieuw is dat er een entree aan de achterkant komt, in de Akkerstraat (Molsparking). "We hopen dat mensen vanaf de parking via die ingang de stad in gaan lopen," zegt Vermeulen. "En we denken dat er ook meer mensen via de Halstraat richting Houtmarkt komen," aldus Maas.

Ook de aanblik van Houtmarkt (de naastgelegen straat met de bussluis) gaat veranderen. De onderdoorgang aan de passagezijde verdwijnt doordat de winkels worden doorgetrokken en daar dan een etalage, met eventueel ingang, krijgen. Aan de Kerkstraat (naast het oude postkantoor) komen eveneens etalages, in de plaats van de huidige blinde muren.

Maas-Jacobs hoopt in september met de verbouwing te beginnen. In het voorjaar van 2019 zou alles afgerond moeten zijn.

Volledig scherm
De vernieuwde ingang komende vanaf vanaf de Halstraat. © Maas-Jacobs
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda