Volledig scherm
Het warmtenet in Breda © Ennatuurlijk/Gemeente Breda

Met Warmtesingel Breda kunnen 5000 woningen van het gas af

BREDA - Energieleverancier Ennatuurlijk is deze week begonnen met de eerste fase van de Warmtesingel. Dit is een vijf kilometer lange leiding die het stadsverwarmingsnet in het noorden van Breda moet verbinden met het net in het zuiden.

Hierdoor kunnen in principe vijfduizend woningen en honderd woningen extra worden aangesloten op het net, als alternatief voor aardgas.

De hoofdleidingen van het warmtenet lopen nu met name door de Haagse Beemden, Breda-Noord en het zuid-oosten van de stad. Met de Warmtesingel wordt het hoofdnet ‘rond’ gemaakt door een verbinding te creëren tussen de Lunetstraat en de Wilhelminasingel.

NAC-stadion

De eerste fase van het project loopt van het NAC-stadion naar de Middellaan. Het werk duurt tot medio dit jaar. De volgende fases worden van 2021 tot 2023 uitgevoerd. Het gaat dan om een traject dat grofweg de Nijverheids-, Vredenburch- en Boeimeersingel volgt.

Het betreft vooralsnog alleen een hoofdleiding. Daar zullen wel al een aantal bedrijven op worden aangesloten maar nog geen woningen. “Om woningen aan te sluiten, moeten we aftakkingen in de wijken maken. We gaan nu in gesprek met woningeigenaren om te inventariseren waar we kunnen beginnen,” zegt een woordvoerster van Ennatuurlijk.

Grotere complexen

Zij verwacht dat het nog wel drie jaar kan duren voor de eerste woningen van de Warmtesingel gebruik maken. Er wordt in eerste instantie met woningbouwverenigingen gesproken, omdat er dan in één keer grotere complexen bereikt kunnen worden.

“Maar ook particulieren kunnen hun interesse kenbaar maken”, aldus de woordvoerster. Vorige week was er een informatiebijeenkomst. Daar waren volgens haar ook veel particulieren en vertegenwoordigers van verenigingen van eigenaren. “Uiteindelijk moeten alle woningen in Nederland van het gas af en je merkt dat veel mensen zich daar op willen voorbereiden.”

Geertruidenberg

In Breda is al bijna twintig procent van de huishoudens (circa 20.000) aangesloten op de stadsverwarming van Ennatuurlijk. Het systeem wordt op dit moment gevoed door de RWE-centrale in Geertruidenberg. In die centrale wordt elektriciteit opgewekt waarbij veel warmte vrijkomt, die vervolgens gebruikt wordt voor verwarming van huizen en bedrijven.

Ondertussen onderzoekt Ennatuurlijk samen met de provincie en verschillende gemeenten, waaronder Breda, naar alternatieven om niet uitsluitend van de RWE-centrale afhankelijk te zijn.

Meer informatie over het project Warmtesingel is te vinden op  Ennatuurlijk.nl/warmtesingel-breda

In samenwerking met indebuurt Breda