Volledig scherm
PREMIUM
De Boschpoort (buitenkant), nu de Korte Boschstraat bij Sophiastraat. © Kannemans en Zoon

Met de sloop van de vesting Breda begon de ontwikkeling van de stad

en toenBREDA - Daar stond hij dan, Christiaan Kannemans. Een camera bij zich - niet meer dan een houten doos - statief bij de hand, glazen platen. En als ie een close-up wilde moest hij alles inpakken, want de zoom die we nu op onze camera hebben bestond toen nog niet. Het was allemaal handwerk.

Kannemans, kunstschilder en tekenleraar uit Breda die zich ook bezighield met fotografie, maakte in 1869 voor de gemeente Breda een fotografieronde rond de stad. Doel: het vastleggen van de vier stadspoorten en de vestingwerken voor deze gesloopt zouden worden. Een klus die ruim anderhalve eeuw later laat zien hoe de verdedigingswerken eruitzagen.

Het is dit jaar 160 jaar geleden dat met de ontmanteling van de vesting Breda werd begonnen. Nadat het grootste gedeelte van de werken in 1869 werd aanbesteed, verdwenen de stadwallen en -poorten stuk voor stuk in de jaren daarop. In 1842 waren de twee lunetten aan de westzijde nog gebouwd voordat amper 25 jaar later de vesting Breda werd opgeheven.

  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.

In samenwerking met indebuurt Breda