Volledig scherm
De prijswinnaars van de Uitvindwedstrijd met hun oorkondes. © Johan Wouters / Pix4Profs

Mest van circusdieren als brandstof voor discobus

BREDA - Een discobus die rondjes om een circustent rijdt en als brandstof methaan gebruikt die afkomstig is van de mest van de circusdieren. Je moet er maar op komen.

Het project 'De Methaanrijders' van basisschool De Neel uit Roermond ging er gisteren dan ook van door met de originaliteitsprijs bij de Uitvinderswedstrijd in de Uitvindfabriek in Breda.

Gisteren vond de finale plaats van de wedstrijd, die weer een uitvloeisel van een project op scholen in Zuid-Nederland waarbij kinderen met techniek in aanraking komen. In het project werkt de Bredase Uitvindfabriek samen met onder andere de Ontdekfabriek in Eindhoven.

De Faam

De Uitvindfabriek is gevestigd is in het oude complex van snoepfabriek De Faam. Veel scholen maken er gebruik van, maar kinderen en hun ouders kunnen er sinds begin dit jaar ook gewoon terecht op woensdagmiddagen en in de weekenden om spelenderwijs techniek te ontdekken.

Gisteren kwamen zo'n 120 kinderen van in totaal zes basisscholen samen voor de finale. Alleen scholen uit Oost-Brabant en Limburg hadden de eindstrijd gehaald. "Aan het project hebben ook wel scholen uit West-Brabant meegedaan, maar die hebben of de finale niet gehaald of hebben zich niet inschreven voor de wedstrijd," zegt Chris Voets van de Uitvindfabriek.

De vierkoppig jury, onder leiding van Fons Fluitman (oud-directeur basisschool Laurentius in Breda) deelde uiteindelijk drie prijzen uit. Naast de originaliteitsprijs, waren dat prijzen voor presentatie en uitwerking.

Recycle Boot

De beste presentatie was van leerlingen van de Bibit-school in Tilburg. Zij hadden een Recycle Boot bedacht, die plastic uit de zee opruimt maar daarbij de vissen ontziet doordat er sensoren onder de boot zitten die zorgen dat de vissen uit de buurt blijven.

De beste uitwerking was voor het Magisch Paard dat kinderen uit groep 4 van de Eindhovense school 't Karregat niet alleen hadden bedacht, maar ook in elkaar hadden geknutseld. Met het paard - hoewel het klein is - kunnen meerdere kinderen tegelijk spelen.  

  1. Leer kind op school om te gaan met emoties
    Geef uw mening

    Leer kind op school om te gaan met emoties

    Het leren omgaan met emoties zou een vast onderdeel moeten worden op scholen. De druk die veel opgroeiende kinderen vandaag de dag voelen, zorgt bij steeds meer van hen voor problemen. Een reden daarvoor is dat zij vaak niet weten om te gaan met de emoties die daarmee gepaard gaan. Dit kan leiden tot depressies en in het ergste geval (pogingen tot) zelfmoord. In 2017 pleegden bijna twee keer zoveel Nederlandse jongeren zelfmoord ten opzichte van het jaar daarvoor.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
8554 stemmen