Mes in rechtsbijstand, advocaten protesteren in Breda: ‘Fundament rechtsstaat wordt verkwanseld’

videoBREDA - Advocaten trekken meestal snel hun toga uit buiten de rechtszaal. Zo niet vandaag. Ruim 30 advocaten protesteerden vanochtend in vol ornaat voor het gerechtsgebouw in Breda. Ze staakten een half uur tegen plannen om de gefinancierde rechtsbijstand - in de volksmond ‘pro deo’ rechtshulp - in te perken.

,,Dat gaat ten koste van mensen die recht zoeken, maar niet het geld hebben om zelf een advocaat te betalen. Daarmee wordt hen de vrije toegang tot de onafhankelijke rechtspraak ontnomen”, aldus advocaat Jan Sneep, waarnemend deken van de Nederlandse Orde van Advocaten, afdeling Zeeland-West-Brabant.

Gesubsidieerde rechtshulp

Mensen met een beperkt inkomen kunnen een deel van de advocaatkosten vergoed krijgen door de overheid. Ze moeten daarvoor wel een eigen bijdrage betalen. Maar minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil de begroting voor die gesubsidieerde rechtshulp terugschroeven.

Quote

Dat gaat ten koste van mensen die recht zoeken, maar niet het geld hebben om zelf een advocaat te betalen. Daarmee wordt hen de vrije toegang tot de onafhanke­lij­ke recht­spraak ontnomen

Jan Sneep, Waarnemend deken van de Nederlandse Orde van Advocaten, afdeling Zeeland-West-Brabant

Een eerder voorgenomen bezuiniging van jaarlijks 400 miljoen euro schoof het kabinet eind vorig jaar van tafel. Maar Dekker blijft vinden dat mensen te snel naar de rechter stappen. Hij heeft nu voorgesteld dat een onafhankelijke instantie gaat bepalen of iemand in aanmerking komt voor rechtsbijstand.

Lees verder onder de foto

Protesterende advocaten voor het gerechtsgebouw in Breda.
Volledig scherm
Protesterende advocaten voor het gerechtsgebouw in Breda. © Johan van Uffelen

Kwetsbare mensen

Volgens de advocaten wordt daarmee juist voor sociaal kwetsbare mensen een drempel opgeworpen. ,,Het gaat vaak om zaken waarbij uitgerekend de overheid de tegenpartij is”, aldus Sneep. ,,De rechter moet vrij toegankelijk zijn voor iedereen. De fundamenten van de rechtsstaat worden met dit onzalige voorstel verkwanseld, enkel vanwege bezuinigingen”.

De eigen bijdrage die mensen moeten betalen voor rechtsbijstand is overigens de afgelopen tien jaar al fors verhoogd.

Grootverdieners

Ook vinden de advocaten de vergoedingen die zij zelf krijgen voor gratis rechtsbijstand veel te laag. Pro deo-strafzaken worden hen via een ‘piket-systeem’ toegewezen. Advocaten in iedere regio draaien zulke diensten. Bijvoorbeeld om een verdachte na zijn aanhouding bij te staan in de politiecel. 

Voor die bijstand krijgen zij vaste tarieven, die vaak niet in verhouding staan tot de werkelijk benodigde tijd. Ook reis- en wachttijden tellen niet mee. ,,Veel mensen denken dat advocaten grootverdieners zijn en dat de overheid onze reguliere tarieven betaalt voor pro-deo zaken. Dat is niet zo. Een commissie concludeerde eind 2017 juist dat jaarlijks 127 miljoen euro extra nodig is voor de gefinancierde rechtsbijstand”, aldus Sneep.

In samenwerking met indebuurt Breda