Volledig scherm
Het Stedelijk Museum Breda in de Boschstraat. © Freek de Swart

Mes gaat in collectie Stedelijk Museum Breda

BREDA - Minstens veertig procent van de collectie van het Stedelijk Museum Breda moet weg. Het gaat dan vooral om religieuze objecten, textiel en zaken die uit het bedrijfsleven afkomstig zijn. Verder worden de komende jaren alleen objecten gerestaureerd die onmisbaar zijn voor het museum. 

Dat staat in het Collectieplan Stedelijk Museum Breda, dat donderdag wordt besproken in de gemeenteraad.

De collectie moet inkrimpen omdat er na de fusie van Breda’s Museum met MOTI te weinig ruimte over is. Tenslotte is de voormalige cavaleriekazerne aan het Chasséveld afgestoten. Het nieuwe museum moet het doen met de ruimte die er over is in de Boschstraat.

Quote

Het museum zal zich inspannen om de dialoog gaande te houden.

Collectieplan Stedelijk Museum Breda

Op dit moment is de collectie zo groot, dat het niet meer lukt om alle erfgoedstukken goed te beheren. Alleen met een bijdrage van 565.000 euro kan de achterstand worden weggewerkt, maar dat is veel meer dan wat met de gemeenteraad is afgesproken. De oplossing: het verkleinen van de collectie. Of, zoals de opstellers van het plan het noemen: ‘ontzamelen’.

Volledig scherm
Museumdirecteur Dingeman Kuilman. © ron magielse / pix4profs

Dat betekent dat er in ieder geval zaken moet worden gedaan met de eigenaren van een aantal collecties. Want bijna niets dat in het depot van het museum ligt is van de gemeente Breda. In totaal zijn er 145 individuen en organisaties die hun erfgoed in bruikleen hebben gegeven. Het idee is om een deel daarvan terug te geven. Daarvoor is een ‘dialoog met deze eigenaren en de gemeente van groot belang’, aldus het rapport: ,,Het museum zal zich inspannen om deze dialoog gaande te houden.’’

Dat is hoognodig, want met name de eigenaren van kleine collecties maken zich al langer zorgen over de toekomst van hun erfgoed. Eerder liet de directeur Dingeman Kuilman overigens aan BN DeStem weten dat ‘zorgen overbodig zijn’.

Reclame-uitingen

Dat neemt niet weg dat een belangrijk deel van de collectie moet worden ‘ontzameld’. Stukken die daarvoor in aanmerking komen zijn onder meer religieus textiel, liturgische gewaden, streekdracht, werkkleding, kinderkleding, uniformen en vaandels van de 18e tot en met de 20e eeuw. Verder lopen ook sieraden, winkelinventarissen, landbouwwerktuigen, kassa’s, weegschalen en reclame-uitingen het risico om te verdwijnen uit het Stedelijk Museum.

Daar blijft het niet bij. Het museum wil de collectie niet langer verzekeren. Want stukken die onvervangbaar zijn kunnen toch niet door geld worden vervangen. Het geld dat op de verzekering wordt bespaard kan beter worden besteed aan de beveiliging van depots en de training van medewerkers.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (78%)
  • Nee (22%)
5337 stemmen