Volledig scherm
© Getty Images

Melkgeitenhouder uit Breda kan fluiten naar nieuwe stal

BREDA - De Bredase melkgeitenhouder Nick van Gurp krijgt definitief geen omgevingsvergunning tweede fase voor de bouw van een nieuwe melkgeitenstal aan de Mastdreef. Dit heeft de Raad van State beslist in het hoger beroep van de agrariër.

Van Gurp diende op 19 oktober 2016 zijn aanvraag in. Die was toen in overeenstemming met het bestemmingsplan, zegt hij. De gemeente Breda besliste pas op 3 april 2018 en wees de aanvraag af.
Onlangs stond Van Gurp met zijn raadsman bij de Raad van State. 

Hij blijft erbij dat hij recht heeft op een vergunning tweede fase. Hij had al een omgevingsvergunning milieu en een natuurbeschermingsvergunning op zak. Zijn bedrijf met zeshonderd geiten en jonge dieren wil hij uitbreiden naar duizend stuks.

Moment van beslissing

De Raad van State stuurt hem echter met lege handen naar huis. Op het moment dat de gemeente de beslissing nam in 2018 was de aanvraag niet meer in overeenstemming met het bestemmingsplan, zegt de Raad van State. Het moment van de beslissing telt, niet het moment van de aanvraag. Intussen was op 15 juli 2017 ook nog eens het provinciale bouwverbod op geitenstallen gaan gelden.

In samenwerking met indebuurt Breda