Volledig scherm
La Source, het meest gefotografeerde kunstwerk van Breda, is verkleurd en staat droog. Foto's Edwin Wiekens, Yolanda Sjoukes © Collage Yolanda Sjoukes

Meest gefotografeerde kunstwerk van Breda verkleurt en staat droog

BREDA - De rode, tien meter hoge boom voor het gerechtsgebouw in Breda, lijkt zijn glans te verliezen. De felle kleur van het naar verluidt meest gefotografeerde kunstwerk in de stad is voor een deel vervaagd. De vijver rondom staat droog. Wat is er aan de hand?

Woordvoerder Angela Martens van de gerechtelijke organisatie vertelt dat het water bij vorst uit de vijver moet. La Source, zoals de grote rode kunstboom heet, kan niet tegen de kou. Martens: “IJs zet uit en daardoor kan het kunstwerk beschadigd worden.”  

Aan een fonteinloos kunstwerk in een drooggelegde vijver, zullen we in de winterperiode moeten wennen. Daar is weinig aan te doen, zegt Martens. Of dat niet gek is op zo'n prominente plek? Dagelijks komen meerdere mensen er foto's maken van het werk van de Belgische kunstenaar Pascale Marthine Tayou. 

Quote

Die foto's tonen nu dus een verkleurde rode boom in een lege bak.

Die foto's tonen nu dus een verkleurde rode boom in een lege bak. Martens vergelijkt het met plantenbakken die je thuis binnen moet halen bij vorst. Wat de vervagende rode kleur van de boom betreft? Daar wordt zo snel mogelijk iets aan gedaan. “Dat komt door kalkaanslag. Zodra het kan, gaan we de kalkaanslag verwijderen.”

In samenwerking met indebuurt Breda