Volledig scherm
© Palko Peeters

Meerdere scholen en bedrijven ontruimd vanwege brand bij Faam (video)

BREDA - Meerdere scholen en bedrijven zijn donderdagmorgen ontruimd vanwege de grote brand bij de oude Faam-fabriek in Breda.

Basisschool De Spoorzoeker heeft rond elf uur donderdagochtend de dependence aan de Archimedesstraat ontruimd. In de Archimedesstraat hangt een dikke stinkende rook die afkomt van de brand in De Faam. De school heeft er drie groepen drie gehuisvest. Die zijn te voet via het park achter de school naar de hoofdlocatie aan het Pastoor Potterplein gebracht. De evacuatie ging uiterst rustig.

Tegelijkertijd is ook de de vestiging van de NHTV aan de Archimedesstraat geëvacueerd. Daar waren op het moment van de brand ongeveer 200 studenten en 25 medewerkers aanwezig. Zij zijn naar huis of naar de hoofdlocatie aan de Mgr. Hopmanstraat gegaan. Enkele studenten hadden voor donderdagavond een kerstborrel in het gebouw gepland. ,,Die moeten we nu maar verplaatsen", zijn ze nuchter. Er werden honderd man verwacht.

Kerstbestellingen
Ook de Talentfabriek van SMO dat in het Faam-gebouw is gevestigd, is ontruimd en is tot nader order gesloten. Daarnaast zijn Enexis en boodschappenservice Boerschappen geëvacueerd. Dit laatste bedrijf heeft de activiteiten tijdelijk verplaatst naar Strand Binnen om zo toch alle kerstbestellingen op tijd te kunnen leveren.

Schadelijke stoffen
Ondernemers van het Edisonplein zagen hoe bij de brand in de Faam in Breda enorme rook vrij kwam. ,,De rook stonk verschrikkelijk", zegt Abdelkader Kantouj van de Turkse bakkerij. Net als zijn collega's op het Edisonplein heeft hij onmiddellijk alle ramen dichtgedaan en de ventilatie dichtgeschoven. ,,Dat werd ons in een alertbericht aangeraden", aldus een medewerker van de Mega Bazaar. Kantouj vraagt zich intussen af of de rook schadelijke stoffen bevatte. Of dat zo is, is nog niet bekend. De metingen zijn nog bezig. ,,Ik hoop dat het meevalt", zegt Kantouj. ,,Mijn klanten, maar ook wijzelf, hebben het ingeademd. Het was echt smerig. " Overigens zijn de winkels op het plein wel gewoon open gebleven.

Volledig scherm
© Palko Peeters
Volledig scherm
Grote brand bij oude Faam-fabriek in Breda.

In samenwerking met indebuurt Breda