Meerdere nep-handgranaten gevonden bij invallen in witwasonderzoek Breda

VIDEOBREDA - De politie heeft dinsdagochtend op acht plaatsen invallen gedaan. Zes invallen vonden plaats in Breda, waarvan drie op de Haagdijk, onder meer bij kunstgalerie Puro Arte en bij een voormalig café. De invallen hebben te maken met onderzoek naar witwaspraktijken. In een van de panden werden enkele nep-handgranaten gevonden.

Naast de invallen op de Haagdijk zijn er in Breda ook invallen gedaan op de Oleanderstraat, de Slingerweg en de Blauwtjes. Ook zijn er twee invallen gedaan op andere plaatsen in West-Brabant. Bij de invallen zijn zowel politie als het Openbaar Ministerie, Defensie en de digitale recherche betrokken. De politie heeft een drugshond en een explosievenhond ingezet.

Netjes opgeknapt

Op de Haagdijk zijn in elk geval de galerie en het café van dezelfde eigenaar, weet een van de ondernemers in de straat. “Die panden zijn door de eigenaar netjes opgeknapt, maar het is ook wel duidelijk dat niet alles klopt. Er zijn bijvoorbeeld dingen verbouwd zonder dat er een vergunning voor was”, aldus de ondernemer.

De invallen maken deel uit van een groot onderzoek. ,,We zijn al maanden bezig met dit onderzoek en daar zijn deze acht locaties naar boven gekomen. We zitten nog steeds midden in het onderzoek en zijn nu op zoek naar meer bewijs om de mogelijke witwaspraktijken aan het licht te brengen", laat politiewoordvoerder Eric Passchier weten.

Geen aanhoudingen

De politie is onder andere op zoek naar rekeningen, bonnetjes, papieren en aktes waaruit blijkt dat er witwaspraktijken worden uitgevoerd. De politie verwacht niet dat er iemand wordt aangehouden. Het verzamelen van bewijsmateriaal staat tijdens deze invallen centraal.

In een van de panden aan de Haagdijk werden enkele handgranaten gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam ter plaatse om de handgranaten veilig te stellen. Niet veel later bleek dat de handgranaten niet echt waren. Wel werden ze in beslag genomen.

Volledig scherm
Handgranaten gevonden tijdens invallen witwasonderzoek Breda. © MaRicMedia / Perry Roovers
Volledig scherm
Handgranaten gevonden tijdens invallen witwasonderzoek Breda. © MaRicMedia / Perry Roovers
Volledig scherm
Inval bij galerie Puro Arte op de Haagdijk in Breda © Mariëtte den Engelse
Volledig scherm
Het pand van het voormalige café, waar de naam van de zaak inmiddels is afgeplakt. © Paul Verlinden
Volledig scherm
Invallen Breda © MaRicMedia/Perry Roovers
Volledig scherm
Invallen in Breda © MaRicMedia/Perry Roovers
Volledig scherm
Invallen Breda, Blauwtjes. © MaRicMedia / Perry Roovers

In samenwerking met indebuurt Breda