Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

Meer tijd voor kwekers en telers om na te denken over watergebruik

ZUNDERT - Aardbeienkwekers en boomtelers krijgen langer de tijd om een bedrijfswaterplan op te stellen. Dat meldt de coöperatieve vereniging Treeport uit Zundert. 

Van ondernemers in de agrarische sector wordt al langer vereist dat zij een bedrijfswaterplan hebben. Daarin geven zij aan hoe zij omgaan met water, bijvoorbeeld als het gaat om het beregenen van hun gewassen.  In het plan zijn onder meer maatregelen opgenomen die zij treffen om zo zuinig en bewust mogelijk om te gaan met  (grond)water.

Substraatteelt

Containertelers krijgen net als de glastuinbouw en substraatteelt langer de tijd om een bedrijfswaterplan op te stellen
Volledig scherm
Containertelers krijgen net als de glastuinbouw en substraatteelt langer de tijd om een bedrijfswaterplan op te stellen © Erik van 't Hullenaar

Voor bepaalde intensieve bedrijven was het plan niet verplicht. Zoals voor de (niet gemengde) glastuinbouw, containerteelt (bijvoorbeeld kwekers die bomen in bakken laten groeien) en substraatteelt (denk aan aarbeientelers die hun planten niet in de volle grond, maar in een soort goten hebben staan). 

Aan die vrijstelling kwam eind vorig jaar een eind. Ook substraat- en containertelers moesten aanvankelijk voor januari, later voor april 2020 een bedrijfswaterplan hebben.

Te korte termijn

Een termijn die zo kort was dat de coöperatieve vereniging Treeport, die in Zundert meer dan honderd (boom)teelt(gerelateerde) leden telt, bezwaar maakte bij waterschap Brabantse Delta. Je kunt als ondernemer natuurlijk even snel een plan schrijven, om zo aan de eisen te voldoen. ,,Maar om echt serieus te kijken hoe zo bewust mogelijk met water kan worden omgegaan, is meer tijd nodig", aldus David Bömer van Treeport.

Het bezwaar dat de coöperatieve vereniging aantekende bij Brabantse Delta blijkt niet aan dovemansoren gericht. Het waterschap ziet in dat het tijd vereist om tot kwalitatief goede plannen te komen. De glastuinbouwers, substraat- en containertelers hoeven daarom niet meer voor april hun bedrijfswaterplan klaar te hebben, maar krijgen de tijd tot januari 2021.

In samenwerking met indebuurt Breda