Volledig scherm
Terheijden - Archieffoto van Markpontje Terheijden. Schipper Truus Smit (77) zet Jürgen Mutsaers met zijn fiets over richting Breda. Op de achtergrond de roze caravan van Sovak. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Meer passagiers voor het Markpontje in Terheijden: ‘Het aantal toeristen stijgt’

TERHEIJDEN - Het Markpontje vaart op zondag 27 oktober zijn laatste tocht van dit vaarseizoen. Het pontje, dat vaart tussen Terheijden en de Haagse Beemden, heeft weer een succesvolle periode achter de rug.

Quote

We zien steeds meer mensen met een elektri­sche fiets

Han Loonen, bestuur, Stichting Heen en Weer

,,Nog niet alle cijfers zijn verwerkt, maar naar schatting vervoerden we dit seizoen zo’n 16.000 passagiers’. Vorig jaar zaten we op 15.000. We merken dat het aantal dagjesmensen en Belgische toeristen stijg.”, aldus Han Loonen van Stichting Heen en Weer.

Dit aantal had zelfs nog iets hoger kunnen zijn, ware het niet dat het pontje twee keer te kampen heeft gehad me een technische storing. Loonen: ,,Een keer ging het om een dag dat we geen mensen konden vervoeren en een keer moesten we een heel weekend lang mensen teleurstellen.”

Elektrische fietsen 

Een andere verandering die de schippers zien is de toename van elektrische fietsen op het pontje. Loonen: ,,Ik durf bijna te zeggen dat sommige dagen 90 procent van de fietsen een accu heeft. Daarbij komt ook nog eens dat mensen grotere fietstassen meenemen, omdat ze het gewicht toch niet merken met trappen. Natuurlijk allemaal geen probleem, alleen het is wel zwaarder voor ons als we meehelpen met tillen.”

Schippers

Tijdens dit vaarseizoen is er een nieuwe schipper begonnen op het pontje en volgende week neemt een schipper afscheid. Loonen: ,,Er is dus weer plaats op de reservelijst voor nieuwe geïnteresseerden.”

Sovak

De foodtruck van Sovak gehandicaptenzorg, die sinds augustus 2018 verschillende dagen bij de haven staat, heeft succesvolle maanden achter de rug. Van Sovak kwam dan ook het initiatief voor de feestelijke afsluiting van het vaarseizoen. Zondag 27 oktober wordt dit gevierd tussen 11.00 en 18.00 uur met muziek en een hapje en een drankje. Rond 14.00 uur is de prijsuitreiking van de kleurwedstrijd.

In samenwerking met indebuurt Breda