Volledig scherm
Vuurwerk. FOTO ANP © ANP

Meer meldingen, maar minder zware incidenten met oud en nieuw in Breda

BREDA - Hoewel er in Breda tijdens de jaarwisseling meer incidenten zijn gemeld bij politie, gemeente en brandweer, was er ten opzichte van het jaar ervoor toch sprake van een relatief rustige oud en nieuw. Dat komt vooral omdat de aard van de incidenten minder ernstig was dan in 2015/16. Dat schrijft burgemeester Paul Depla in een brief aan de gemeenteraad.

De politie registreerde tijdens oudejaarsnacht in Breda 93 incidenten (tegen 81 vorig jaar). Daarvan waren er 48 vuurwerkgerelateerd (vorig jaar 28). Volgens de politie waren er veel minder zware incidenten, zoals mishandelingen en bedreigingen. Er werden zes mensen aangehouden (vorig jaar vier).

Ook voor het Amphia Ziekenhuis verliep de jaarwisseling rustiger. Er werden vier vuurwerkslachtoffers binnenbracht en vijf mensen werden behandeld omdat ze teveel alcohol of drugs hadden gebruikt. Vorig jaar betrof dat respectievelijk tien en acht mensen.

Brandweer
De brandweer had het wel drukker. Op 31 december en 1 januari kwamen in totaal 41 meldingen binnen. Vorig jaar waren dat er 33. Er was ook een toename van het aantal containerbrandjes (17 tegen 9 vorig jaar).

Volgens de politie hebben zich geen grote incidenten of geweld tegen agenten voorgedaan. Ook bij de brandweer werden geen medewerkers bedreigd of in hun werkzaamheden belemmerd.

Ten aanzien van beschadigingen is er een verbetering opgetreden. De gemeente telde in de periode van 1 november tot 15 januari 230 objecten die waren beschadigd door vuurwerk of explosieven. Dat zijn er 40 minder dan een jaar eerder en zelfs 145 minder dan in 2014/15. Opvallend is dat een groot aantal beschadigingen werd veroorzaakt door zogeheten Crofty-bommen. Dit zijn zelfgemaakte explosieven die met huishoudelijke middelen worden vervaardigd.

Aandachtswijken
De gemeente had vooraf enkele aandachtswijken benoemd. Ook daar is de jaarwisseling relatief rustig verlopen. Voor het tweede jaar op rij werden daar jeugdwerkers, jongeren en buurtvaders ingezet die samen met boa's en (wijk)agenten toezicht hielden.

Het afsteken van vuurwerk op een centrale plek in Breda-Noord werd wederom als positief ervaren. Zo'n tweehonderd belangstellenden kwamen daar op af. In het centrum zou aanvankelijk ook een centrale vuurwerkshow zijn (op het KMA-terrein) maar die werd afgelast omdat de brandweer de veiligheid niet kon garanderen.

In samenwerking met indebuurt Breda