Volledig scherm
Kerstboomverbranding in Tuinzigt, begin dit jaar. © Pix4Profs / Edwin Wiekens

Meer kerstbomen opgehaald in Breda als ze naar de brandstapel gaan

BREDA - In wijken in de gemeente Breda waar afgedankte kerstbomen uiteindelijk op een brandstapel eindigen, worden meer bomen opgehaald dan in buurten waar ze niet massaal in de fik worden gestoken. Daarom heeft wethouder Daan Quaars (Evenementen, VVD) besloten om het aantal verbrandingen begin volgend jaar uit te breiden van zes naar zeven locaties.

Dat staat in een brief die Quaars naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Daarin geeft hij aan wat de resultaten zijn van de evaluatie van de collectieve kerstboomverbranding en –inzameling van vorig jaar.

Lootjes, snoep en prijzen

Na de kerstdagen van 2018 zijn in Breda de kerstbomen op vijftien plaatsen collectief ingezameld. Kinderen die de bomen naar die verzamelplaatsen brachten kregen daarvoor lootjes, snoep en prijzen. Op zes plaatsen zijn de bomen daarna in vlammen opgegaan.

Wat opvalt is dat er meer bomen worden opgehaald, wanneer ze op de brandstapel terecht komen. Dat wil niet zeggen dat dit goedkoper is voor de gemeente. Een derde van de 33.000 euro die vorig jaar zijn uitgegeven aan de inzameling van kerstbomen is opgegaan aan de kosten die de verbranding met zich meebrengt. In totaal zijn er in Breda 7447 ingezameld.

Een meer dan vorig jaar

Na overleg met wijk- en dorpscomités heeft Quaars besloten dat er in januari 2020 op zeven plaatsen een kerstboomverbranding plaatsvindt: Ulvenhout, Kievitsloop, Teteringen/Waterdonken, het Ginneken, Prinsenbeek, Bavel en Boeimeer. Dat is er dus een meer dan vorig jaar.

Gewoon bij het gft

De kerstbomen worden op acht plaatsen ingezameld: Zandberg, Brabantpark/Heusdenhout, Overakker/IJpelaar, Blauwe Kei, Sportpark, Effen, Princenhage en Belcrum. Overigens blijft het voor inwoners van de gemeente Breda mogelijk om de kerstboom aan te bieden bij het ophalen van het gft-afval.

In samenwerking met indebuurt Breda